Візова інформаційна система функціонуватиме по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Візова інформаційна система функціонуватиме по-новому

Особисті фінанси
524
Європарламент і Рада ЄС погодили зміни Візової інформаційної системи (VIS), які дозволять більш ретельно перевіряти дані заявників на отримання шенгенських віз і дозволів на проживання в країнах Євросоюзу, забезпечать повну сумісність з іншими базами даних.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.
Що зміниться. VIS включатиме інформацію не лише про короткострокові візи, як було раніше раніше, але також охоплюватиме довгострокові візи та дозволи на проживання, оскільки ці документи дозволяють вільне пересування в межах Шенгенської зони. Реєстрація цих документів у централізованій базі даних допоможе органам влади перевірити їх справжність та дійсність.
Крім того, в VIS буде внесений скан сторінки з біографічними даними проїзного документа. Це має спростити повернення нелегальних громадян третіх країн.
Нові правила передбачають посилені перевірки безпеки в усіх базах даних:
  • заявки на отримання візи автоматично перевірятимуться через Європейський пошуковий портал на відповідність іншим інформаційним системам ЄС у сферах безпеки і міграції. Це Система в’їзду-виїзду (з 2022 р.), Шенгенська інформаційна система і Система інформації про судимості громадян третіх країн;
  • така перехресна перевірка дозволить виявити кандидатів, які використовують кілька посвідчень особи, і виявити тих, хто представляє ризик щодо безпеки або порушення правил міграції.
Обмін даних:
  • поліпшення обміну даними та інформацією дозволить прикордонникам на зовнішніх кордонах Шенгенського простору швидко визначити, чи дійсні довгострокова віза або дозвіл на проживання і чи перебувають вони в руках законного власника.
Сумісність баз даних і електронний доступ до них полегшать процедуру видворення, розслідування терористичних та інших злочинів, ідентифікацію зниклих безвісти або викрадених осіб, жертв торгівлі людьми.
Модернізована візова інформаційна система повинна бути введена в дію до кінця 2023 року.

Довідка Finance.ua:

  • VIS – це база даних, яка пов’язує прикордонників на зовнішніх кордонах Союзу з консульствами держав-членів ЄС у всьому світі. Вона була запущена в 2015 році.
  • У 2019 було видано 15 мільйонів шенгенських віз для короткострокового перебування.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас