15:54 13.04.2018

"Газпром" у 2018 році забезпечив контрактний тиск на вході в ГТС України лише один день

2 хв читати
"Газпром" у 2018 році забезпечив контрактний тиск на вході в ГТС України лише один день

"Газпром" надалі регулярно порушує свої зобов'язання щодо контрактного тиску на вході в українську газотранспортну систему (ГТС), ставлячи під загрозу забезпечення транзиту до Європи, заявив уповноважений з роботи з органами виконавчої влади НАК "Нафтогаз України" Вадим Гламаздін.

"За весь 2017 рік "Газпром" підтримував контрактний тиск лише 45 днів. А за весь 2018 рік - понад 100 днів уже минуло - контрактний тиск у мережі був один день", - сказав він на XI Київському безпековому форумі в п'ятницю.

В.Гламаздін нагадав, що в контракті на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" чітко прописаний тиск, який "Газпром" має підтримувати на вході в українську ГТС.

"Якщо тиск неправильний, систему складніше балансувати, набагато більше ризиків збільшення всяких технологічних потенційних випадків і недопостачання транзитних обсягів", - пояснив він.

Представник "Нафтогазу" наголосив, що, незважаючи на таку поведінку "Газпрому", українська компанія забезпечила весь транзит до Європи.

Він додав, що коли 1 березня "Газпром" необґрунтовано відмовив "Нафтогазу" в постачанні вже наперед оплачених обсягів газу, НАК мав право відібрати з ГТС частину транзитних обсягів, проте не зробив цього.

В.Гламаздін наголосив, що Росія прагне до того, щоб зробити нефункціональною українську ГТС після 2019 року за рахунок припинення транзиту, й у такому разі Європа отримуватиме 30% газу, або 110 млрд куб. м на рік, чотирма газопроводами, що лежать поруч на дні Балтійського моря, що є великим ризиком.

Водночас він зазначив, що "Нафтогаз" має розроблений сценарій, як зберегти працездатність української ГТС після 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрнафта" завдяки ГРП збільшила добовий дебіт однієї зі свердловин у 25 разів

Основою горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів-2025 будуть надходження ПДФО-2024 і статистика населення на початок війни та ВПО

Відключення е/е можуть повернутися з виведенням найближчими днями чергових енергоблоків у ремонт - голова "Енергоатому"

Вимоги до затвердження керівництва українських СК зараз набагато жорсткіші, ніж у європейських країнах - думка

Частка бізнес-продажу в мережі JYSK в Україні в травні 2024 р. перевищила 6%

Заступник міністра фінансів США обговорить у Києві питання посилення санкцій і прибутку від активів РФ

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА