Документ z1184-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 29.10.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 11.12.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО У СПРАВАХ ВЕТЕРАНІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

29.10.2020  № 213


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2020 р.
за № 1184/35467

Про Книгу пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Відповідно до підпунктів 18, 22 пункту 4 Положення про Міністерство у справах ветеранів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 року № 1175 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2020 року № 276), з метою увічнення пам’яті добровольців, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, формування національної гідності та підвищення рівня національно-патріотичного виховання населення, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити такі, що додаються:

Положення про Книгу пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України;

Положення про Комісію Міністерства у справах ветеранів України з питань внесення до Книги пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

2. Директорату вшанування пам’яті та формування позитивного образу ветерана (Татаркін К.О.) забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Міністра Терещенка О.Л.

Міністр

С. Бессараб

ПОГОДЖЕНО:

Тимчасово виконуючий обов’язки
Міністра оборони України

Командир Добровольчого батальйону ОУН

Начальник Головного штабу
Української добровольчої армії

Командир Добровольчого Українського Корпусу
«Правий сектор»




І. Руснак

О.О. Колупов


С. Ільницький


А.Л. Стемпіцький



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
у справах ветеранів України
29 жовтня 2020 року № 213


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2020 р.
за № 1184/35467

ПОЛОЖЕННЯ
про Книгу пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

1. Книга пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (далі - Книга пам’яті), видається Міністерством у справах ветеранів України з метою увічнення пам’яті осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, загинули або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання бойових завдань антитерористичної операції в районах та у період її проведення у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами, у тому числі, які загинули (померли), перебуваючи в полоні або заручниках (далі - загиблі добровольці - захисники України).

Книга пам’яті виготовляється в одному примірнику відповідно до опису згідно з додатком, та є відкритим книжковим виданням.

Внесення до Книги пам’яті відомостей про загиблих добровольців - захисників України є публічним визнанням їх подвигів та героїчних вчинків.

2. До Книги пам’яті вносяться прізвище, власне ім’я та по батькові (у разі наявності), дата народження, військове звання (у разі наявності) загиблих добровольців - захисників України, а також найменування добровольчого формування, у складі якого вони брали безпосередню участь в антитерористичній операції, дата їх загибелі (смерті).

3. До Книги пам’яті вносяться дані про загиблих добровольців - захисників України, які:

загинули внаслідок безпосереднього зіткнення з противником (уражені зброєю противника);

загинули або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов’язаних із виконанням бойових завдань антитерористичної операції в районах та у період її проведення, у тому числі, які загинули (померли) перебуваючи в полоні або заручниках.

4. Внесення відомостей до Книги пам’яті здійснюється на підставі рішення комісії з питань включення до Книги пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, яка утворюється Міністерством у справах ветеранів України.

5. Книга пам’яті, за згодою Міністерства оборони України, виставляється для загального доступу та зберігається в Меморіальному комплексі, розташованому на території Міністерства оборони України (проспект Повітрофлотський, 6, м. Київ).

6. Покриття витрат на видання Книги пам’яті здійснюється за рахунок кошторису Міністерства у справах ветеранів України на поточний рік.

Генеральний директор
Директорату
вшанування пам’яті
та формування позитивного
образу ветерана





К. Татаркін



Додаток
до Положення
про Книгу пам’яті добровольців -
захисників України, які загинули
в боротьбі за незалежність, суверенітет
і територіальну цілісність України
(пункт 1)

ОПИС
Книги пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Книга пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (далі - Книга пам’яті) має розмір 300 мм × 420 мм.

Палітурка Книги пам’яті чорного кольору. Кутки палітурки оздоблені декоративними металевими куточками золотистого кольору.

На палітурці зображено:

Малий Державний Герб України;

Державний Прапор України;

нанесено напис жовтого кольору у два рядки: «КНИГА ПАМ’ЯТІ» та напис чорного кольору на жовтому фоні «добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України».

На корінець Книги пам’яті нанесено напис жовтого кольору на чорному фоні в один рядок: «КНИГА ПАМ’ЯТІ» та напис чорного кольору на жовтому фоні: «добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України» (написи нанесено у вигляді палаючої свічки).

На сторінках біля прізвища загиблого розмішується емблема відповідного батальйону.

Книга пам’яті побудована як календар: один день - один розворот. За неможливості розмістити відомості щодо полеглих добровольців на одному розвороті, один день може займати декілька розворотів.

Кріплення блоку Книги пам’яті виконано декоративними металевими скобами золотистого кольору.



вгору