Міжбанк: тиск на валюту тільки посилиться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: тиск на валюту тільки посилиться

Валюта
7954
Інтрига щодо курсу долара в найближчі дні – триває. Як ми і попереджали вчора, гривня активно тіснила долар на міжбанку, і лише активний викуп надлишку пропозиції Нацбанком врятував його від провалу як мінімум до рівнів 23,90 гривень і нижче. Незважаючи на те, що курс закриття долара до кінця вівторка практично залишився на позначці 23,975/24,00 — сьогодні тиск на американську валюту тільки посилиться, і загроза обвалу котирувань збережеться.
Спроби остаточно «пробити» психологічний поріг у 24 гривні за долар і закріпитися на рівні близько 23,85-23,90 гривень мотивовані двома основними передумовами:
1). Розрахунки нерезидентів за куплені вчора ОВДП (чиновники продали паперів майже на 2,4 млрд гривень).
2). Завтра наш міжбанк по долару працюватиме в непопулярному в Україні форматі операцій ТОМСША вихідний – День подяки).
Цейтнот за операціями з доларом змусить клієнтів оперативно закривати сьогодні свої продажі і купівлі в першій половині дня, а зростання пропозиції з боку іноземців, яким треба розрахуватися за облігації – сформує перевищення пропозиції над попитом.
Прямих покупців таких обсягів долара немає, і за курсом є два варіанти розвитку подій: 1) НБУ виходив на ринок з викупом всього надлишку пропозиції у резерви, і тоді курс повністю залежить від цінника Нацбанку або 2) значна перевага пропозиції обвалює котирування долара до порогу в 23,85-23,90 гривень, і тоді надлишок викуповується тією частиною клієнтів, хто вичікував “дна” за курсом, і це вирівнює попит і пропозицію.
Швидше за все, будуть задіяні обидва сценарії, але ключовою буде поведінка НБУ. Регулятор не упустить шансу поповнити резерви “дешевим доларом, і головне – щоб він не “перестарався” з обсягом викупу. Щойно покупці, які чекають “дна” за курсом, побачать, що Нацбанк скуповує валюту – вони теж почнуть виходити зі своїми купівлями, побоюючись подальшого розвороту ринку. І це стимулюватиме котирування.
Тому тренд за курсом сьогодні повністю залежить від тактики, поведінки і цінників Нацбанку при викупі валюти в резерви.
Перед вихідним четвергом в США і за рахунок розрахунків нерезидентів за облігаціями. За нашими прогнозами, статистика торгів у середу досягне рівня близько до $290 млн при здійсненні до 510 – 640 угод.
Вплив факторів періоду виплат відшкодувань ПДВ експортерам і стану ліквідності в банківській системі – сьогодні будуть досить низькими. Річ у тому, що коррахунки банків практично не змінилися і на ранок 27 листопада перебувають на позначці 55,5 млрд гривень. Тобто додаткового “гривневого навісу” вони не створюють, а суми відшкодування ПДВ експортерам сьогодні якщо і будуть, то зайдуть клієнтам тільки після 14 годин і вже не позначаться додатковим попитом на сьогоднішніх торгах.
В обмінниках поки що теж немає особливих передумов для розвороту курсу. Вони продовжують робити ставку на подальше зміцнення гривні як за рахунок описаних вище тенденцій, так і за рахунок наближення “чорної п’ятниці”, коли населення тільки збільшить здачу валюти для придбання товарів на розпродажах. Долар в обмінках купують по 23,80-23,95 гривень, і вище підніматися за курсом прийому не готові.
Як і вчора – Нацбанк залишиться головним маркетмейкером валютного ринку і своїми цінниками буде диктувати загальний тренд за курсом.
Ми очікуємо на середу продовження активної гри «на пониження» і коридор по долару в межах 23,90 – 24,05 гривень.
Але скоро загальний позитивний настрій по зміцненню гривні зменшиться як за рахунок нівелювання фактора аукціону за ОВДП, так і за рахунок зростання попиту на валюту перед закінченням місяця і скорочення її пропозиції через надходження основних сум відшкодування ПДВ експортерам – і долар “відштовхнеться від дна” і ринок піде вгору.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 23,97 / 24,00
євро – 26,39 / 26,42
російський рубль – 0,3743 / 0,3748
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас