Доступність посилання

ТОП новини

У боротьбі з коронавірусом Україні варто не загубити здобутки Революції гідності – Петер Вагнер


Вранішні черги на зупинках громадського транспорту, Київ, 19 березня 2020 року
Вранішні черги на зупинках громадського транспорту, Київ, 19 березня 2020 року

Навіть якщо Україна подолає економічну кризу, яка постала перед нею через вплив світової пандемії коронавірусу та внутрішні політичні виклики, але на шляху втратить досягнення у сфері побудови правового суспільства, це буде не вельми сприятливий розвиток подій.

Про це застеріг Петер Вагнер, керівник групи підтримки України в Європейській комісії, виступаючи на онлайн-конференції, проведеній американським дослідницьким центром «Атлантична рада» у середу.

«Це не буде нікому цікаво, якщо Україна вийде з кризи, подолаючи складний шлях, але весь прогрес досягнутий з часів Революції гідності буде втрачено і потрібно буде починати знову дуже болючі і складні реформи», – наголосив Вагнер.

«Тому важливо приділяти увагу економіці, верховенству права і середовищу для бізнесу», – додав він, відзначивши, що ЄС дивиться на більш широку картину в Україні.

«Вражаючою» назвав Вагнер, зокрема, реформу Генпрокуратури України за керівництва Руслана Рябошапки: «За ті декілька місяців, які пан Рябошапка був на посаді, Генеральна прокуратура пройшла зміни, яких ми раніше не бачили».

Вагнер наголосив: ЄС готовий швидко надати Україні допомогу: «Наш наступний транш макрофінансової допомоги у 500 мільйонів євро готовий до виплати. Умови для цього виконано за винятком загальної умови – наявності програми МВФ».

ЄС готовий виділити наступний транш макрофінансової допомоги, щойно буде поновлено програму з МВФ
Петер Вагнер

Поновлення програми з МВФ залежить від голосування у суботу, 28 березня, за закон, що не дозволяє повернення націоналізованих банків, зауважив під час дискусії експерт «Атлантичної ради» Андерс Ослунд.

Він пов‘язав перенесення голосування за закон з четверга на суботу з впливом депутатів, які хочуть зруйнувати співпрацю з МВФ.

«Депутати, яких пов‘язують з Коломойським, змогли перенести це голосування на суботу, сподіваючись, що вони можуть заблокувати угоду з МВФ для України», – говорить дослідник.

Він зазначає: програма МВФ важлива для стабілізації ситуації в країні особливо тепер, коли МВФ готовий збільшити пакет допомоги – з 5,5 мільярдів доларів, про які йшлося в грудні, до 9,5 мільярдів доларів.

3 мільярди з цієї суми може бути виділено негайно після схвалення програми, говорить дослідник. Ослунд зазначив, що такий пакет допомоги дозволить стабілізувати курс гривні на тлі достатніх валютних резервів, які має Україна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG