ua en ru

Омбудсмен РФ назвала неможливим обмін Сенцова на російських ув'язнених в Україні

Омбудсмен РФ назвала неможливим обмін Сенцова на російських ув'язнених в Україні Фото: Олег Сенцов (facebook.com_Inforos.ru.jpg)

Обмін Сенцова неможливий, так як він має громадянство і Росії, і України, заявили в РФ

Обмін українського політв'язня Олега Сенцова на російських ув'язнених, які утримуються в Україні, неможливий, так як він має громадянство і Росії, і України. Про це заявила уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова, передають російські ЗМІ.

"Що стосується Сенцова, (Дмитра) Штиблікова і так далі, у них вийшло за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їх громадяни видачі не підлягають на територію Росії - так само, як і у нас, громадяни не підлягають видачі на іншу територію", - сказала Москалькова.

За її словами, потрібно шукати якусь нову правову форму. На думку уповноваженого, між Росією і Україною має бути укладено двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами.

"Ми не можемо ігнорувати той факт, що сьогодні велика кількість громадян одночасно мають паспорта. Тому в угоді повинно бути обумовлено, що ці люди визнаються громадянами і одного, і іншого держави, і до них повинні допускатися консули та уповноважені з прав людини", - додала вона.

Омбудсмен висловила надію на те, що в результаті переговорів зовнішньополітичних відомств двох країн та інших компетентних органів рішення буде знайдено.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Федеральна служба виконання покарань РФ почне примусово годувати українського режисера Олега Сенцова, який 100 днів голодує у російській колонії, якщо відмова від їжі буде загрожувати його життя.