20 липня 2019, 06:00

Заява до третьої річниці вбивства Павла Шеремета

20 липня 2016 року в центрі Києва було вбито нашого колегу та друга, відомого російського, білоруського та українського журналіста Павла Шеремета.

Це цинічне вбивство мало на меті не лише забрати життя, але і посіяти страх не тільки серед журналістів "Української правди", а й в українському медіасередовищі в цілому.

Про вбивство Павла говорили усі світові медіа. Того ж дня тодішній президент Петро Порошенко назвав розкриття цього злочину справою честі та своєрідним іспитом для держави. Такі самі гучні обіцянки давали керівники усіх правоохоронних органів України.

Згодом ці заяви перетворилися на ганебне мовчання. У третю річницю загибелі Павла Шеремета ми, колеги, друзі й родина Павла, можемо з упевненістю констатувати, що офіційне слідство за цей час не просунулося ані на крок. У цій справі досі немає ані однієї ключової версії, ані підозрюваних, що вже казати про виконавців та замовників.

Останній публічний звіт з приводу вбивства нашого колеги – прес-конференція міністра внутрішніх справ, на якій він представляв нового керівника Національної поліції Сергія Князєва і яка відбулася ще у лютому 2017 року. 

На жаль, документальний фільм-розслідування наших колег із "Слідства. Інфо" виявив купу помилок у роботі слідства. Завдяки нашим колегам, а не роботі слідчих, ми змогли дізнатися невідомі обставини вбивства Павла Шеремета. Національній поліції та Генеральній прокуратурі не залишалося нічого іншого, як визнати ці помилки. Прикро, що відповідальності за них так ніхто й не поніс.

У вересні 2017 року слідство вирішило засекретити матеріали цієї справи, пояснивши це захистом життя осіб, "які беруть участь у кримінальному судочинстві". З того часу усі наші офіційні запити до правоохоронців або залишаються без відповіді, або зводяться до загальних фраз про складність розслідування цієї справи.

У лютому 2018 року ми звернулися до генерального прокурора Юрія Луценка з проханням перекваліфікувати цю справу як терористичний акт. Ми наголошуємо на тому, що злочинці розраховували вбити не тільки Павла, але й отримати психологічний ефект від вчиненого терористичного акту у багатолюдному місці у вигляді паніки та зневіри людей у власній безпеці. На жаль, цього так і не було зроблено.

За час, що минув із дня вбивства нашого колеги, в Україні змінився президент. Сьогодні, у третю річницю загибелі Павла, ми вимагаємо політичної відповідальності для керівників правоохоронних органів, які так і не змогли дати відповіді на запитання "Хто вбив Павла?".

Ми наголошуємо на тому, що міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, генеральний прокурор Юрій Луценко та голова Національної поліції Сергій Князєв через нерозкриття вбивства відомого журналіста мають піти у відставку. Ми сподіваємося, що парламент 9-го скликання підтримає цей запит суспільства на встановлення справедливості.

Також ми вимагаємо від президента Володимира Зеленського сформувати робочу групу з представників правоохоронних органів, яка б могла прозвітувати перед суспільством про те, що було зроблено у розслідуванні цієї справи за останні три роки, а також дати новий імпульс розкриттю цього злочину.

Від дня трагедії минуло три роки, але ми все ще сподіваємося, що розкриття вбивства Павла Шеремета є справою честі для України і для нового президента також.

Заява редакції "Української правди" щодо погроз на адресу Михайла Ткача

10 травня в одному з месенджерів керівник відділу розслідувань УП Михайло Ткач отримав повідомлення від адресата, який представився Олександром Cлобоженком (героєм нещодавного розслідування "Непридатні"), з пропозицією "укласти мирову" за грошову винагороду...

Заява щодо справ Порошенка і Стерненка

20 років свого існування "Українська правда" завжди стояла на засадах незалежної журналістики, демократії, захисту прав людини та права на мирний протест...

Якщо ми будемо впевнені у фальсифікації розслідування, не збираємося про це мовчати

Сьогодні та завтра проходять апеляції підозрюваних у справі вбивства нашого колеги Павла Шеремета. Попередні судові засідання не відбулися через відсутність представників сторони обвинувачення...

Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

З моменту його вбивства минуло бцльше трьох років, і за весь цей час ми не знали про перебіг розслідування майже нічого. Справа була фактично засекречена ще восени 2017 року, а коментарі правоохоронців зводилися до того, що публікація будь-якої інформації може нашкодити слідству...

Стати депутатом і залишитись людиною. Чому "Слуга народу" неправа в історії із "тупою вівцею"

"Я думаю, що в обличчі цього журналіста він (Барна – УП) послав на три букви усі медіа", – цілком логічно зробив висновок Зеленський, і від усіх медіа послав Барну та інших представників влади...

Заява до третьої річниці вбивства Павла Шеремета

20 липня 2016 року в центрі Києва було вбито нашого колегу та друга, відомого російського, білоруського та українського журналіста Павла Шеремета...