15:41 30.12.2020

МКС наприкінці 2021 року може розпочати розгляд по суті справи про воєнні злочини і злочини проти людяності на Донбасі та в Криму - Єнін

2 хв читати
МКС наприкінці 2021 року може розпочати розгляд по суті справи про воєнні злочини і злочини проти людяності на Донбасі та в Криму - Єнін

Міжнародний кримінальний суд наприкінці 2021 року може розпочати розгляд по суті справи про воєнні злочини та злочини проти людяності на сході України та в Криму, повідомив заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін.

"Ми розраховуємо, що до кінця наступного року ми змогли б увійти в нову стадію цього процесу, і для цього ми максимально зацікавлені в посиленні взаємодії як з нинішнім прокурором Міжнародного кримінального суду, так і з новопризначеним. Крім того, потребує посилення координація всіх причетних органів державної влади. Йдеться насамперед про органи прокуратури, органи попереднього розслідування. Важливою є роль громадських організацій, які значною мірою допомагають у зборі доказів злочинів проти людяності або воєнних злочинів на тимчасово окупованих територіях і в Криму, і на Донбасі", - сказав він в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Єнін зазначив, що Україна йшла до цього з 2014 року, а прокурор Міжнародного кримінального суду прийняла дуже важливе рішення.

"З урахуванням певних бюрократичних особливостей її мандат спливає в червні наступного року, вибори наступного прокурора мають відбутися в лютому-березні. Певний час триватиме процедура передачі справ. З урахуванням того, що Україна не ратифікувала Римський статут, а Міжнародний кримінальний суд діятиме з урахуванням проголошених заяв Верховної Ради України, прокурор має звернутися до суддів Міжнародного кримінального суду з метою затвердження такого його рішення", - пояснив він.

Заступник міністра додав, що Україна не виключає, що російська сторона намагатиметься використовувати зазначений факт у своїх дезінформаційних кампаніях, які є невід'ємною складовою гібридної війни.

"Тому надзвичайно важливим є максимально чітке роз'яснення, що може Міжнародний кримінальний суд, чого він не може, як діятимуть органи державної влади України і які можливості це дає нам для прискорення моменту притягнення вищого російського військово-політичного керівництва до відповідальності за організацію воєнних злочинів і злочинів проти людяності на тимчасово окупованих територіях України", - розповів він.


Повний текст інтерв'ю з Євгеном Єніним оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол КНР в Україні Фань Сяньжун: Мартиненко зробив величезний внесок у розвиток інформаційної служби в Україні

Столтенберг очікує, що саміт НАТО у Вашингтоні зробить подальші кроки щодо наближення України до членства

Столтенберг запропонував, щоб союзники щороку виділяли EUR40 млрд на військову допомогу Україні

Шмигаль обговорив із послами країн ЄС відкриття переговорів про членство України та конфіскацію російських активів

У Саміті миру мають узяти участь так багато держав, як тільки можливо - президент Фінляндії

У 2024 р. спільна військова допомога країн Північної Європи становитиме EUR6 млрд - Зеленський

Саміт НАТО не стане продуктивним без вирішення питання запрошення України до організації - Зеленський

Серед повернутих із російського полону шестеро жителів Харківщини - Синєгубов

У Харкові вже 6 жертв внаслідок нічних ворожих ударів

Від початку доби на лінії фронту відбулося 42 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА