08:29 20.04.2018

Ухвалення закону про Антикорупційний суд з рекомендаціями Венеціанської комісії дасть шанс домовитися з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ

2 хв читати
Ухвалення закону про Антикорупційний суд з рекомендаціями Венеціанської комісії дасть шанс домовитися з МВФ про поетапне підвищення тарифів на газ

Якщо Верховна Рада ухвалить закон про Вищий антикорупційний суд з урахуванням рекомендацій Венеціанської комісії, буде можливість домовитися про поетапне підвищення тарифів на газ або про відстрочення такого підвищення, заявляє голова українського парламенту Андрій Парубій.

"Я веду досить інтенсивні переговори і з МВФ, і з країнами Великої сімки, сьогодні я бачився з секретарем Венеціанської комісії. Якщо нам вдасться ухвалити закон про Антикорупційний суд, врахувавши ключові вимоги Венеціанської комісії, ми матимемо шанс, отримавши довіру у відносинах з МВФ, домовитися про поетапність або відстрочку підвищення тарифів", - сказав він в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" у четвер увечері.

Як повідомлялося, 18 квітня міністр фінансів України заявив, що отриманню чергового траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) перешкоджає невиконання Україною двох попередніх заходів (prior actions): ухвалення закону про створення Антикорупційного суду та затвердження механізму автоматичного коригування газових тарифів до ринкового рівня.

Стосовно дискусії з МВФ про тарифи на газ О.Данилюк зазначив, що вона не так про конкретні ціни, як про створення в країні конкурентного ринку газу, тому що не роль уряду - регулювати тарифи.

Серед кроків до цієї мети глава Мінфіну назвав введення з 1 січня цього року монетизації субсидій, що дасть змогу отримувати ці кошти не лише "Нафтогазу України", а й іншим постачальникам.

"Я цілком позитивний щодо (отримання чергового траншу) МВФ", - підсумував О.Данилюк. Водночас міністр відмовився назвати конкретні терміни, хоча днем раніше телеканал "Україна" з посиланням на інтерв'ю глави Мінфіну повідомив про можливість отримання $2 млрд траншу в травні-червні цього року.

Міністр зазначив, що кошти фонду йдуть на поповнення резервів Нацбанку, а не в бюджет, однак визнав, що рішення про виділення траншу МВФ дасть змогу Україні дешевше залучати запозичення для фінансування дефіциту бюджету.

Відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,5 млрд) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд). Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза у зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд тільки в середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Швеція оголосила про найбільший пакет військової допомоги для України - на $1,3 млрд

Атака БПЛА енергооб'єкта на Рівненщині призвела до короткочасного знеструмлення споживачів - "Укренерго"

Унаслідок ракетного удару на Сумщині вранці загинуло двоє людей, троє поранені - ОВА

МОН розгляне питання позбавлення Шкарлета, Баженкова й Онищенка наукових ступенів за плагіат після завершення судових процесів

Нещодавні наступи РФ на Донеччині виявилися здебільшого безуспішними - ISW

Окупанти у вівторок обстріляли Середину-Буду і 21 прикордонне село в Сумській і Чернігівській областях, у Залізному Мосту загинув мирний житель

На Чернігівщині під ворожим мінометним обстрілом загинув мирний житель - ОВА

Стратегію відновлення держвлади та реінтеграції населення деокупованих територій буде ухвалено до кінця червня - Верещук

Ковель зустрів четвертий евакуаційний поїзд із Донеччини

Стефанішина на засіданні Ради Україна-НАТО закликала союзників посилити ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА