14:05 18.09.2018

ВР може переглянути принципи співпраці з ПАРЄ, якщо з делегації РФ знімуть обмеження в обхід резолюцій

3 хв читати

Деякі народні депутати пропонують Верховній Раді відреагувати на спроби зняття обмежувальних заходів із делегації Російської Федерації в ПАРЄ в обхід резолюцій, повідомивши парламентам країн-членів РЄ, що такі дії означатимуть визнання Асамблеєю своєї політичної неспроможності та приведуть до перегляду українським парламентом основ і механізмів співпраці з ПАРЄ.

Проект проставлення про заяву Верховної Ради з огляду на ситуацію, що склалася в ПАРЄ (№9089) було внесено до парламенту 17 вересня, проте його текст, а також супровідні документи було опубліковано у вівторок. Його авторами виступили голова постійної делегації України в ПАРЄ Володимир Ар'єв, заступники голови делегації в Асамблеї Сергій Соболєв, Георгій Логвинський, Марія Іонова, члени делегації Борислав Береза, Олена Сотник, Олег Ляшко, перший віце-спікер Верховної Ради, член делегації в ПАРЄ Ірина Геращенко , віце-спікер парламенту Оксана Сироїд, голова делегації Верховної Ради в ПА ЄС - Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ) Борис Тарасюк і деякі інші депутати.

Так, проектом постанови пропонується Верховній Раді "засудити спроби зняти обмежувальні заходи щодо постійної делегації Російської Федерації в Парламентській асамблеї Ради Європи в обхід резолюцій Асамблеї та внесення змін до статутних документів, які змінюють засадничі принципи діяльності Організації".

Автори ініціативи пропонують затвердити заяву Верховної Ради до парламентів держав-членів РЄ з огляду на ситуацію, що склалася в ПАРЄ, текст якої також оприлюднено на сайті українського парламенту.

У пропонованому до прийняття проекті заяви українського парламенту Верховна Рада нагадує про збройну агресію Російської Федерації проти України, що триває до цього часу, результатом якої є незаконна окупація частини української території - АР Крим, м. Севастополь та деяких районів Донецької та Луганської областей.

Згідно з проектом заяви, Верховна Рада вважає адекватними й обґрунтованими чіткі вимоги, що пред'являються до Російської Федерації в резолюціях ПАРЄ, прийняті, зокрема, у відповідь на збройну агресію РФ проти України та констатує, що РФ досі не продемонструвала прогрес в їх виконанні.

Автори ініціативи пропонують Верховній Раді заявити, що "наявна система правил процедури, яка передбачає оскарження повноважень національних делегацій по суті та за формальними ознаками, є ефективним механізмом контролю Парламентської асамблеї Ради Європи за дотриманням державами-членами принципів і цінностей Ради Європи".

У проекті цієї заяви йдеться, що в умовах, коли Рада Європи та її Парламентська асамблея "переживають одну з найскладніших криз в історії свого існування", пов'язану з порушенням державою-членом цілей і принципів Ради Європи та відходом від добровільно взятих на себе обов'язків і зобов'язань, "відмова від механізмів політичного впливу на держави-члени або суттєве ускладнення порядку їхнього застосування завдадуть непоправної шкоди Асамблеї, її моніторинговій процедурі та Раді Європи загалом".

Депутати пропонують українському парламенту заявити, що підготовка рішення щодо зміни правил процедури Асамблеї в частині скасування можливостей для оскарження повноважень національних делегацій по суті або суттєвого ускладнення порядку такого оскарження "є політично мотивованим і має на меті забезпечити безперешкодне та безумовне повернення до ПАРЄ делегації РФ на тлі категоричної відмови цієї держави від виконання законних вимог Асамблеї, пов'язаних із порушенням Росією Статуту Ради Європи та добровільно взятих на себе в рамках членства в Раді Європи обов'язків і зобов'язань і підтримки російськими парламентаріями агресивної політики керівництва Російської Федерації".

Отже, резюмується в проекті заяви, збереження авторитету та політичної спроможності ПАРЄ в умовах сучасних викликів у Європі можливе лише за умови забезпечення наявної інституційної спроможності Асамблеї та її механізмів виробництва власних політик.

"Усвідомлюючи, що знищення інституційних основ означатиме визнання Парламентською Асамблеєю Ради Європи своєї політичної неспроможності слідувати власним рішенням і публічну демонстрацію відходу від цінностей і принципів Ради Європи - верховенства права, демократії та прав людини, змушуватиме Верховну Раду України та її постійну делегацію в Парламентській Асамблеї Ради Європи здійснити повний перегляд основ, на яких будується співпраця з Асамблеєю та механізмів такої співпраці", - йдеться в пропонованій до ухвалення парламенту заяві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дозвіл Україні бити по території РФ може бути розширений і це залежатиме від ситуації на полі бою – Білий дім

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА