Нову експозицію «Кухня родини Франків» відкрили у музеї письменника у Львові

02 грудня 2018 12:31 |



30 листопада 2018 р, у Домі Франка (Львівському національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка) відбулось відкриття експозиції «Кухня родини Франків». Працівникам музею вдалось зібрати не тільки автентичне кухонне приладдя того часу, а й отримати від родини Франка речі, які і використовувались його сім’єю. Про це повідомляє ZIK.


«Сьогодні у нас дуже особливий день: вперше за багато десятиліть наші відвідувачі зможуть не тільки побачити, де працював Франко, відпочивав, у що вдягався, а й місце та приладдя, завдяки якому готували для українського класика. Дім Франка має честь запросити усіх цікавих на нову експозицію, над якою ми довго і старанно працювали, – «Кухня родини Франків», – розповів директор музею Богдан Тихолоз. 

Крім цього він зазначив, що у радянські часи музеї, як і все інше, слугували інструментом ідеології, згідно з якою письменник мав бути борцем за соціальні права, а отже він мав тільки боротися та страждати. Тому все звичайне, людське, мало бути чуже.

Зараз музеї стають ближчими до людей, а кухня – це не тільки начиння, це місце, де панував сімейний вогонь: де дружина Ольга з любов’ю готувала для чоловіка, де передавала свої знання (і не тільки куховарські) дітям, а ті, своєю чергою, переймали їх, допомагаючи. Крім того, у Домі Франка дуже добре творилася і примножувалась кулінарна культура. Згодом нащадки Франка напишуть не одну книжку про кулінарію, етикет, садівництво, які вони і почерпнули під опікою Ольги та Івана. 

Франкознавиця Наталія Тихолоз, досліджуючи життя Франка, не оминула і його кулінарні вподобання і перед відкриттям експозиції провела цікаву лекцію на цю тему. Вона зазначила, що багато відомо про кулінарні вподобання зарубіжних письменників, але в Україні чомусь цьому відведено мало досліджень. 

Директор музею подякував і співробітникам музею, які приносили свої, розшукували в інших кухонні предмети того часу, подякував дизайнерам, реставратору, який дуже довго трудився над експонатами кухні Франка, щоб знову їм повернути тодішній вигляд, а також родина Франка.

«Хочу наголосити, що не було б цієї виставки, якби не гаряча підтримка родини Франка, які не тільки писали та розповідали про кулінарне життя сім’ї, а й передали предмети, якими користувалась дружина письменника, щоб готувати йому», – підкреслив Богдан Тихолоз. 

До слова, до відкриття експозиції до музею надійшов ще один цінний подарунок - млинок для горіхів часів Австрійської імперії. "Однак цінний він саме тим, що він від нащадків Івана Франка. Принесла млинок Marta Humenetska, правнучка Петра Франка. Ним користувалася її бабуся Віра. Колись кожна порядна галицька господиня пекла горіховий торт з кавовим кремом...", - йдеться в повідомленні на офіційній сторінці музею у Facebook



У кімнаті, де колись справді була кухня Франків, на відвідувачів чекатимуть експонати, які за багато років знову повернулись на своє місце, речі, якими користувалась сім’я класика, а також автентичні кухонні предмети тих років. 

Джерело: ZIK 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень