20:55 11.10.2019

Зеленський підписав закон про стимулювання інвестиційної діяльності, який скасовує з 2021 року пайовий внесок при будівництві

3 хв читати
Зеленський підписав закон про стимулювання інвестиційної діяльності, який скасовує з 2021 року пайовий внесок при будівництві

Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання інвестиційної діяльності в Україні" №132-IX, схвалений Верховною Радою 20 вересня, повідомляється на офіційному сайті глави держави.

"Закон має на меті поліпшення інвестиційного клімату в нашій країні за окремими напрямами, обраними в результаті комплексної оцінки відповідності законодавства України кращим світовим практикам, описаним Групою Світового банку в методології рейтингу Doing Business. Документ вносить зміни в низку законодавчих актів, які містять застаріле та неефективне регулювання. Зокрема, він спрямований на усунення юридичних прогалин, а також впровадження в правову систему України інноваційних правових інструментів", - йдеться в повідомленні.

Основні положення законопроекту передбачають серед іншого відповідальність зацікавлених осіб і посадових осіб акціонерного товариства за збитки, завдані угодою з зацікавленістю, укладеною на неринкових умовах, згода на вчинення якої була надана мажоритарним акціонером або призначеними ним особами; розширення переліку операцій, які вважаються угодами з зацікавленістю.

Закон скасовує обов'язок сплати пайового внеску у розвиток інфраструктури населеного пункту. Закон передбачає, що договори про сплату пайової участі, укладені до 1 січня 2020 року, є дійсними і продовжують свою дію до моменту їх повного виконання. Протягом 2020 року замовники будівництва на земельній ділянці перераховують до відповідного місцевого бюджету кошти для створення і розвитку інфраструктури населеного пункту: для нежитлових будівель та споруд - 4% від загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта; для житлових будинків - 2% від вартості будівництва об'єкта. Закон також визначає об'єкти, при будівництві яких пайова участь не сплачується.

У сфері договорів застави земельних ділянок закон скасовує обов'язковість проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок приватної власності, переданих у заставу.

У сфері діяльності товариств з обмеженою відповідальністю визначаються особливості створення та діяльності товариств з обмеженою відповідальністю, що діють на підставі модельного статуту.

Закон починає діяти з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомлялося, Рада схвалила відповідний законопроект №1059 у другому читанні та в цілому 272 голосами 20 вересня.

"У 2020 році діє перехідний період, під час якого встановлюється фіксована однакова ставка пайової участі: 4% - для нежитлових будівель та споруд, 2% - для житлових будинків, 0% - для промислових і соціально значущих об'єктів", - повідомила заступник комітету з питань економічного розвитку Роксолана Підласий, виступаючи в парламенті.

Для житлових будинків відсоток пайового внеску розраховується відповідно до основних показників опосередкованої вартості будівництва в регіоні, які затверджуються наказом Міністерства розвитку громад і територій України. Для нежитлових будівель відсоток розраховується від загальної кошторисної вартості будівництва об'єкта.

Крім того, було схвалено правку, що виключає державні та комунальні земельні ділянки з переліку об'єктів, які можуть бути передані в довірчу власність. Документом передбачено також, що довірчий власник не має права вчиняти дії з розділення, об'єднання земельних ділянок, змінювати цільове призначення ділянок тощо.

Під час підготовки документа до другого читання було розглянуто 122 правки, з яких дев'ять було враховано.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Основою горизонтального вирівнювання місцевих бюджетів-2025 будуть надходження ПДФО-2024 і статистика населення на початок війни та ВПО

Відключення е/е можуть повернутися з виведенням найближчими днями чергових енергоблоків у ремонт - голова "Енергоатому"

Вимоги до затвердження керівництва українських СК зараз набагато жорсткіші, ніж у європейських країнах - думка

Частка бізнес-продажу в мережі JYSK в Україні в травні 2024 р. перевищила 6%

Заступник міністра фінансів США обговорить у Києві питання посилення санкцій і прибутку від активів РФ

Держбюджет отримав від туристичної галузі в першому кварталі 616 млн грн

Райффайзен Банк почав видавати кредити малому бізнесу на СЕС та електрокари

АМПУ завершує переговори щодо відновлення поромної переправи Азербайджан-Україна

ЄБРР підтримуватиме Україну до кінця війни в межах EUR1,5 млрд на рік

"Укрнафта" запустила високодебітну свердловину на Заході України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА