18:03 27.03.2018

НАТО висилає сімох російських співробітників при альянсі, акредитацію ще трьох не буде прийнято - Столтенберг

2 хв читати
НАТО висилає сімох російських співробітників при альянсі, акредитацію ще трьох не буде прийнято - Столтенберг

Генсек НАТО Єнс Столтенберг у вівторок оголосив про те, що акредитацію сімох російських представників при НАТО буде відкликано в рамках дипломатичних заходів, яких вживають європейські країни стосовно Росії на тлі розслідування замаху на екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля.

"Я сьогодні анулював акредитацію сімох представників російської місії в НАТО", - заявив Є.Столтенберг, додавши, що НАТО також не затвердить три запити на акредитацію від Росії.

"Наша дія відображає серйозні побоювання у сфері безпеки, озвучені нашими союзниками, і є частиною скоординованої міжнародної спроби відповіді на поведінку Росії. Вони пропорційні й відповідають нашим законним зобов'язанням", - наголосив генсек альянсу.

"Сьогоднішнє рішення не змінює політики НАТО стосовно Росії. НАТО залишається прихильним двосторонньому підходу до посилення оборони й відкритого діалогу, зокрема роботі над підготовкою до наступної ради Росія-НАТО", - додав він.

НАТО видворяли дипломатів із російського постпредства. У квітні 2009 року керівництво альянсу оголосило про позбавлення акредитації старшого радника постпредства, керівника політичної секції Віктора Кочукова й аташе постпредства, відповідального секретаря місії Василя Чижова - сина російського постпреда при ЄС Володимира Чижова. Співробітників постпредства РФ при НАТО звинуватили "у провадженні шпигунської діяльності, не сумісної зі статусом дипломата". Російська сторона назвала ці звинувачення надуманими та провокаційними і у відповідь позбавила дипломатичної акредитації керівника інформаційного бюро НАТО в Москві канадського дипломата Ізабель Франсуа та співробітника інформбюро Марка Опгенорта.

Крім того, в 2015 році НАТО зобов’язала постпредство Росії разом з іншими делегаціями країн-партнерів у штаб-квартирі альянсу скоротити чисельність місії до 30 штатних одиниць. Росія виконала вимогу цієї директиви, водночас назвавши цей крок НАТО відлунням холодної війни. До цього чисельність штату російського постпредства становила близько 50 осіб.

Наразі в списку на сайті постпредства РФ при НАТО фігурують 14 співробітників місії та ще шестеро співробітників апарату головного військового представника РФ при НАТО.

Рішення про видворення російських дипломатів на знак солідарності з Великою Британією після отруєння С.Скрипаля за останні два дні прийняли загалом 16 країн ЄС, а також США, Канада, Албанія, Македонія, Норвегія, Україна, Австралія, що оголосила про висилку двох дипломатів, Молдова, яка вирішила видворити трьох осіб, та Ірландія (один висланий).

У підсумку вийшло, що з різних країн загалом буде видворено 130 російських дипломатів. Раніше британська влада, яка поклала на Росію провину за отруєння в Солсбері екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії, вислала з Великої Британії 23 російських дипломатів. З урахуванням заходів Лондона від початку розслідування інциденту з отруєнням С.Скрипаля зарубіжні держави заявили про видворення 153 російських дипломатів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА