Міністр соцполітики пояснив причину затримки введення накопичувального рівня пенсій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністр соцполітики пояснив причину затримки введення накопичувального рівня пенсій

Казна та Політика
751
«По-перше, для збереження накопичень, інвестиційний дохід має перевищувати рівень інфляції. Якщо рівень інфляції за результатами минулого року складав 13,4%, то можете уявити, якою повинна бути дохідність цінних паперів, у які мають вкладатися пенсійні заощадження», — пояснив міністр.
Разом із тим, урядовець зазначив, що отримати свої накопичення людина зможе лише через 20 років, тобто це жодним чином не вплине на рівень існуючого пенсійного забезпечення.
Одним з дискусійних питань у контексті впровадження накопичувального рівня є форма власності накопичувального фонду – державна чи недержавна.
«Моя позиція – накопичувальний фонд має бути недержавним. Не потрібно на державу навішувати інвестиційні функції. Це повинна бути система недержавних фондів, а у людини має бути вибір. Безпеку цих фондів мають забезпечувати регулятори ринку: Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, Нацбанк, можливо, має бути створений спеціальний регулятор. Але, в будь якому випадку, контроль за цими фондами має бути жорстким – інакше система не спрацює», — резюмував Андрій Рева.
Нагадаємо, в Україні зараз діє солідарна пенсійна система, коли людина протягом життя платить пенсійні внески із заробітних плат. Виходячи на пенсію, пенсіонер отримує від держави кошти, які вираховуються із середніх показників його заробітної плати.
Накопичувальна система передбачає двохрівневий підхід до виплат пенсій: від держави за рахунок податків і з пенсійних фондів, куди людина робить добровільні внески.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас