Доступність посилання

ТОП новини

Що Даля Ґрібаускайте розповіла Трампу про українських військових. Ексклюзив


Даля Ґрібаускайте
Даля Ґрібаускайте

Президент Литви Даля Ґрібаускайте розповіла про деталі зустрічі лідерів країн Балтії з президентом США Дональдом Трампом в ексклюзивних коментарях Українській службі «Голосу Америки».

На запитання, чи було особистісне взаєморозуміння з президентом Трампом, Ґрібаускайте висловила переконання, що таке взаєморозуміння було досягнуте: «Ми зустрілись не вперше, і він завжди є складним, але цікавим».

Я сказала Трампу, що ваші (українські) військові є героями і що вони можуть боротись за свою країну, за незалежність, і що Україна створила збройні сили, які здатні себе захистити
Даля Ґрібаускайте

«Звичайно, коли ми говорили про безпеку регіону, питання України піднімалось, ми говорили про поведінку Росії, безпеку України і, звичайно, підтримку Україні», – наголосила Ґрібаускайте.

​Протягом саміту Трамп запитував про українських військовослужбовців, про те, як Україна захищається. «Я сказала Трампу, що Ваші (українські) військові є героями і що вони можуть боротись за свою країну, за незалежність, і що Україна створила збройні сили, які здатні себе захистити», – сказала Ґрібаускайте.

Реформа НАТО та безпека регіону стали основними темами саміту трьох країн Балтії та США, що відбувся у вівторок. ДДаля Ґрібаускайте високо оцінила підписання декларації про дотримання статті 5 Північноатлантичного договору. Ця декларація містить «усі необхідні елементи, щоб регіон став більш безпечним і обороноздатним».

Країни Балтії – приклад для Європи в сфері енергетики, переконана Ґрібаускайте.

«Ми маємо справжню незалежність, тому що Росія завжди використовували енергетику як інструмент впливу на політику, впливу на країни загалом», – наголосила вона.

Інші європейські країни мають наслідувати приклад країн Балтії в досягненні незалежності від монопольного постачальника, вважає вона: «Ми відкрили термінал зрідженого газу в Клайпеді і ми можемо постачати у всі країни Балтії, якщо це потрібно, і можемо обирати, чи купувати з Європи, чи з Росії, чи у Сполучених Штатів».

Коментуючи підтримку деякими європейськими країнами «газпромівського» проекту «Північний потік-2», Ґрібаускайте зазначила: «Нас дивує, що Європа йде у зворотньому напрямку і не бачить загрози. Ми вже пережили загрозу. Це – наша історія, це наше знання, і ми ніколи не повернемось і ніколи це не повторимо. Ми є найкращим прикладом в Європі. Сподіваюсь, Європа скоро зрозуміє, що чим більше постачальників, тим краща ціна, міцніша безпека і краща ціна для споживачів в Європі», – переконана президент Литви.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG