Міжбанк: валютні коливання можуть посилитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: валютні коливання можуть посилитися

Валюта
1736
Понеділок пройде на валютному ринку досить динамічно і з елементами деякої інтриги. Валютні коливання можуть посилитися.
По-перше – у учасників ринку так досі немає розуміння ситуації навколо голови Нацбанку, а також подальшої грошово-кредитної і валютної політики регулятора. А невизначеність ніколи не була підтримкою для гривні на міжбанку та готівковому ринку.
По-друге – в п’ятницю на тендері Нацбанку з рефінансування 7 банків отримали рефінанс на суму понад 5,1 млрд гривень під 6% річних терміном до 5 років. За умовами тендеру – НБУ не обмежує фінустанови в цільовому використанні отриманих коштів і від того, як розпорядяться фінансисти з такими величезними обсягами гривневої ліквідності – залежить поведінка курсу на торгах найближчим часом.
Частина цих коштів піде на підтримку ліквідності банками, частина – на заміну більш “дорогих” пасивів на більш “дешеві”, частина – на кредитування, частина – на покупку на завтрашньому аукціоні Мінфіну України нових порцій ОВДП, але найнебезпечнішим для гривні є варіант прямої покупки банками валюти за рахунок цих коштів на міжбанку або викуп ними облігацій нерезидентів на вторинному ринку і подальше виведення іноземцями своїх капіталів. У цьому випадку тиск на гривню різко зросте, на міжбанку виникне активний попит на валюту і це призведе до зростання котирувань.
Уже найближчими днями поведінка валютного ринку покаж, як за фактом розпорядилися банки коштами рефінансу. Поки ж іноземці в будь-якому випадку будуть поступово виходити з українських облігацій, але робити це будуть в невеликих обсягах за рахунок гривні, отриманої від попередніх погашень ОВДП і постараються робити це “без особливого шуму”, щоб не “підривати” котирування.
Поведінка нерезидентів і спрямування коштів рефінансу – залишаться головними загрозами для гривні на найближчий час. А брак гривневих оборотних коштів у місцевих компаній – продовжить стимулювати експортерів до активного продажу валютної виручки. Це створить певну підстраховку для нацвалюти на міжбанку.
У понеділок спекулятивні спроби розгойдати курс продовжаться. Крім цього, спекулянти продовжать заробляти на валютному ринку як за рахунок роботи в форматі “в дві сторони”, так і на різниці між готівковими і безготівковими курсами.
Курсовий тренд сесії 13 липня буде повністю залежати від поведінки великих місцевих гравців, нерезидентів і цінників можливих інтервенцій Нацбанку. Регулятор вийде на міжбанк з інтервенцією в разі появи надлишку пропозиції долара на торгах, але вважатиме за краще економити резерви і не втручатися в курсоутворення в разі, якщо виникне ситуативний брак пропозиції.
Котирування міжбанку за прогнозом на 13 липня будуть у межах: долар – коридор 26,95 – 27,25 гривень, євро – коридор 30,45 – 30,93 гривень. Обсяг операцій на торгах за нашими розрахунками буде в межах $170-260 млн при здійсненні до 540-620 угод.
Готівковий ринок в понеділок уважно стежитиме за тим, що відбувається на міжбанку, і при необхідності – часто міняти свої цінники в залежності від поведінки безготівкових котирувань.
Курси в обмінниках фінкомпаній і банків будуть у межах: долар – коридор котирувань покупок і продажів 26,80 – 27,25 гривень, євро – коридор 30,00 – 30,95 гривень.
По долару більшість обмінників буде тримати спред близько 15-25 копійок, а по євро – близько 25-45 копійок.
Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:
Курс в банках: прийом 26,80-27,00 і продаж 27,10-27,25 гривень.
В обмінниках фінкомпаній: покупка 26,95-27,00 гривень і продаж 27,06-27,13.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після закриття ринку:
долар США – 27,01 / 27,04
євро – 30,54 / 30,57
російський рубль – 0,381 / 0,382
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас