19:08 15.02.2021

Кабмін не виконує умови зеленого меморандуму та шантажує інвесторів – Тинний

2 хв читати

Кабінет міністрів України порушує умови підписаного меморандуму з інвесторами у зелену енергетику та не збирається його виконувати в подальшому, що є шантажем інвесторів з боку влади.

Про це в ефірі каналу «Україна 24» заявив співзасновник Української асоціації відновлюваної енергетики Ігор Тинний.

Він нагадав, що в липні 2020 року уряд взяв на себе зобов’язання не створювати нових заборгованостей, починаючи з серпня, виплатити 40% боргів в минулому році і по 15% у кожному кварталі поточного 2021 року.

«Насправді жодне з цих зобов’язань урядом не виконано. По-перше, вони не досягли стовідсоткового рівня оплат за поточну енергію, попри знижені зелені тарифи. Надурили нас, інвесторів, щоб ми не судилися за кордоном, бо обіцяли стабільність на ринку», - підкреслив Тинний.

За його словами, заборгованість не погашалася вчасно і натомість створювалися нові борги. «Оплачували не 100% енергії, а умовно дві третини, 60-65%. І графік погашення старих заборгованостей також повністю скривається», - додав Тинний.

Також він зазначив, що зараз відбувається прямий шантаж з боку державного підприємства «Гарантований покупець» щодо дискримінаційних розрахунків перед виробниками «зеленої» енергії.

«Ми звертаємося зараз із заявами про зловживанням монопольним становищем і до правоохоронних органів за статтею шантаж, оскільки заборгованість гравцям відновлюваної енергетики прямо зараз погашають виключно тим, хто не судиться з державою. Тобто, якщо ваші права були порушені, прямо чітко в договорі вказано, що є такі-то зобов’язання, і ви звертаєтеся до суду за шантаж, відповідно кажуть: відкличте свої позови, змиріться зі збитками, тоді, можливо, ми вам погасимо заборгованість, яка утворена понад рік тому. Я думаю, що всім шантажистам колись світить в’язниця», - підкреслив співзасновник УАВЕ.

Нагадаємо, підприємства відновлюваної енергетики подають позови про невиконання державою своїх обов'язків по оплаті за вироблену "зелену" електроенергію і крім "Державного покупця" суди почали залучати в якості відповідача також Кабінет міністрів України, як сторону, яка підписала меморандум з інвесторами у відновлювану енергетику.

Європейський парламент стурбований невиконанням Кабінетом міністрів України зобов'язань з погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з відновлюваних джерел енергії.

Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов'язання і своєчасно погасить 40% "старого" боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не відбулося. Станом на середину лютого виплачено лише 3 мільярди гривень «старого» боргу. Окрім того, інвестори на бачать жодних рішень Кабміну щодо виплати решти боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Захист економічних прав та свобод

Наростання зовнішніх і внутрішніх чинників впливу на ситуацію в Україні. Які шляхи подолання загрозливих тенденцій

Ми робили Київ європейською столицею - Кличко про 10 років свого мерства

Чи потрібна мілітаризація українського суспільства: ставлення громадян

Оцінка громадської думки щодо діяльності українських органів влади, ефективності управління та напрямків розвитку країни

Ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

Презентація Другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Динаміка зовнішньої і внутрішньої політичної ситуації довкола війни

Український Червоний Хрест заявляє про свою рішучість у боротьбі з корупцією та іншими порушеннями корпоративних норм

Брифінг голови Київської міської організації Українського Червоного Хреста Тетяни Гоєнко щодо підозр у неправомірній діяльності колишньої керівниці районної організації Українського Червоного Хреста в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА