RU
 

Інвестори розчаровані Україною. У чому причиниСюжет

Корреспондент.biz,  18 грудня 2020, 12:35
0
1260
Інвестори розчаровані Україною. У чому причини
Фото: Пресс-центр НБУ
Ведення бізнесу в Україні стає все менш привабливим

Карантинні обмеження стали далеко не головною причиною, чому іноземні інвестори не хочуть вкладати в українську економіку.

Індекс інвестиційної привабливості України в другій половині 2020 року опустився до 2,4 пункту з п'яти можливих, що свідчить про безпрецедентне погіршення настроїв інвесторів. Серед причин називається криза судової влади і відсутність прогресу в боротьбі з корупцією. Корреспондент.net розповідає подробиці.

 

Настрої бізнесу все гірші

Європейська бізнес-асоціація провела дослідження, яке показало безпрецедентне зниження настроїв керівників іноземних і українських компаній-членів ЄБА. Оцінки, опубліковані цього тижня, можна порівняти з показниками 2013 року.

У першому півріччі 2020 року показник індексу становив 2,51 бала, що можна порівняти з посткризовими настроями 2015 року.

Тоді основною причиною розчарування інвесторів в Україні був тиск влади на Нацбанк, "оскільки ставиться під сумнів безпека, справедливість і рівність всіх перед законом в Україні".

Велика сімка взазначала, що незалежний центробанк став однією з найважливіших реформ в Україні, яка допомогла досягти макрофінансової стабільності, подолати банківську кризу і повернути довіру до сектора.

Нинішня оцінка. Нове дослідження показало, що 78 відсотків генеральних директорів компаній все ще вважають поточний інвестиційний клімат в Україні несприятливим.

Ще 16 відсотків керівників вважають інвестиційний клімат нейтральним. І шість відсотків оцінюють інвестклімат як сприятливий.

Індекс інвестиційної привабливості України

Динаміка. Погіршення бізнес клімату за останні шість місяців відзначили 66 відсотків директорів, кожен третій вважає, що умови для бізнесу не змінилися. Поліпшення побачили п'ять відсотків.

Прогнози на майбутнє. На те, що український інвестклімат стане сприятливим в найближчі півроку, сподівається тільки кожен десятий опитаний керівник. 45 відсотків вважають, що змін не передбачається.

    45 відсотків впевнені, що умови ведення бізнесу в Україні погіршаться

Кожен другий СЕО впевнений у невигідності заходу в Україну в перше півріччя 2021 року, 12 відсотків дотримуються протилежної думки. Не змогли відповісти на це питання майже 40 відсотків опитаних.

Європейська Бізнес Асоціація проводить дослідження Індекс інвестиційної привабливості України з 2008 року. За цей час він жодного разу не досяг позитивної зони - вище чотирьох балів.

В останньому опитуванні брав участь 101 керівник найбільших міжнародних і українських компаній. Для розрахунку індексу використовується шкала Лайкерта, яка має 5 градацій, де: 1 - це вкрай негативно, 5 - вкрай позитивно, 3 - нейтрально.

Чому важливий інвестиційний клімат. На світовому ринку попит на вільні інвестиційні ресурси значно перевищує пропозицію, тому держави прагнуть створювати максимально сприятливі умови для залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій.

 

Причини розчарування

Серед ризиків інвестування в українську економіку опитані директори називають вже давно відомі проблеми: кризу судової влади, відсутність верховенства права і успіхів у боротьбі з корупцією, а також значний вплив тіньової економіки.

У 2020 році до цих причин також додалися карантинні обмеження через пандемію коронавірусу, нестабільність податкового законодавства, криза навколо рішення Конституційного Суду про кримінальну відповідальність за недостовірні декларації чиновників, ускладнення взаємодії бізнесу з податковою та митною службами, а також контролюючими та правоохоронними органами.

Одним з найгостріших ризиків називається загроза припинення співпраці України з Міжнародним валютним фондом.

Виконавчий директор київського Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вважає, що влада не хоче руйнувати корупційну систему України і проводити реформи ключових судових інститутів, які з'явилися за режиму Віктора Януковича.

"Одну з ключових умов відновлення кредитування МВФ - жовтневу реформу Вищої ради правосуддя, яка є найбільшою концентрацією зла в судовій системі - не виконано", - цитує експерта DW.

Вишлінський говорить, що настрої бізнесу в 2020 році погіршилися через нестабільність і нерозуміння суспільством і підприємцями, куди рухалася Україна протягом цього року. Експерт назвав "дуже несвоєчасною" зміну уряду і відзначив високий рівень політичної конкуренції у вищих ешелонах влади.

Виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко каже, що 2021 рік ставить перед бізнесом і державою багато важливих завдань.

"Накопичився досить великий перелік проблем, які є наслідками як пандемії, так і внутрішніх рішень або бездіяльності. Вже було упущено достатньо часу, і тепер країна потребує правильних, рішучих дій для поліпшення бізнес-клімату та економічного розвитку", - цитує її УНІАН.

Щоб поліпшити інвестклімат в Україні, необхідно провести перезавантаження судової системи і деолігархізацію влади, розвивати ефективну і незалежну антикорупційну інфраструктуру, кажуть в ЄБА.

Також необхідно скоротити вплив бюрократії, знизити адміністративний та податковий тиск на бізнес, призначити реформаторів на держпосади, відновити і підтримувати співробітництво з міжнародними фінансовими інститутами, провести реформу правоохоронних органів і боротися з контрабандою.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: Сюжети
ТЕГИ: инвестициибизнесинвестиции в украинуинвесторыиностранные инвестицииэкономика Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...