19:18 09.10.2018

Порошенко доручив главам МЗС і Міноборони швидше домовитися з НАТО про створення трастового фонду для фінансування охорони об'єктів зберігання боєприпасів

3 хв читати
Порошенко доручив главам МЗС і Міноборони швидше домовитися з НАТО про створення трастового фонду для фінансування охорони об'єктів зберігання боєприпасів

Президент України Петро Порошенко під час наради з силовиками доручив міністру оборони Степану Полторак і міністру закордонних справ Павлу Климкіну завершити переговори з НАТО щодо реалізації спеціального трастового фонду, що гарантуватиме безпечну експлуатацію і ефективну охорону об'єктів зберігання боєприпасів.

"Розумію, що нам у спадок від радянських часів дісталася велика кількість боєприпасів і добре, що вони збереглися досі. Добре, що міністри оборони і комерсанти 90-х і "нульових" не встигли їх розпродати. Але на сьогоднішній день ми, на жаль, ще не маємо жодного сучасного складу, який би повністю відповідав стандартам НАТО", - цитує П.Порошенка прес-служба глави держави у вівторок ввечері.

Президент висловив сподівання, що найближчим часом відповідні програми будуть реалізовані.

"Доручаю міністру оборони, міністру закордонних справ терміново завершити переговори з НАТО щодо створення і реалізації спеціального трастового фонду, який гарантуватиме безпечну експлуатацію і ефективну сучасну охорону об'єктів зберігання боєприпасів", - сказав П.Порошенко.

Президент зазначив, що за цей рік вдалося дещо зробити, зокрема - впровадити застосування для охорони найважливіших об'єктів бойових підрозділів.

"Я б дуже просив, щоб ми забезпечили фінансування в повному обсязі за програмою захисту складів зберігання боєприпасів. Так, цього недостатньо, але ми можемо в цьому році виконати в повному обсязі кожне фінансування - і щодо забезпечення периметра, і щодо будівництва сховищ, і щодо перевезення боєприпасів", - звернувся глава держави до секретаря РНБО Олександра Турчинова.

П.Порошенко повідомив, що планує відвідати один з об'єктів будівництва сховищ і особисто перевірити, як тривають роботи. За його словами, ця поїздка була запланована раніше і не пов'язана з надзвичайною ситуацією на військовому складі під Ічнею Чернігівської області.

"І бажано, щоб мені доповіли, де хоч одна копійка затримується із фінансування, де хоча б один підрядник зриває терміни, де хоч у когось є якісь претензії щодо якості. Темпи, які є зараз, вкрай незадовільні", - наголосив президент.

Як повідомлялося, інформація про пожежу та вибухи боєприпасів на території складів 6-го арсеналу Міноборони біля смт Дружба (Ічнянський р-н, Чернігівська обл.) надійшла о 3.30 вівторка, 9 жовтня. Постраждалих серед військовослужбовців, співробітників ЗСУ і цивільного населення внаслідок події немає. Через НП евакуюють 18 794 жителів з 38 н.п.

У Службі безпеки України повідомили, що розслідують кілька версій пожежі на території складів, зокрема, відпрацьовують версію про можливу диверсію. У Генштабі ЗСУ також заявляють про те, що пожежа почалася після чотирьох зафіксованих вартовими вибухів у різних місцях арсеналу.

Водночас позаштатний радник президента України, помічник міністра оборони Юрій Бірюков повідомив, що з цього арсеналу раніше вивезли 56,5 тис. тонн боєприпасів. "Залишалося вивезти вполовину менше, а решту утилізувати, тому що там зберігалося багато старого", - написав Ю.Бірюков на Facebook.

Він зазначив, що для транспортування такої кількості боєприпасів необхідно 1,5 тис. залізничних вагонів або кілька сотень поїздів, і "за перевезення боєприпасів Міноборони сплачує, безкоштовно нам ніхто нічого не перевозить".

Ю.Бірюков також розповів, що в рамках комплексної програми будівництва нових баз і арсеналів, на яку передбачено виділення понад 10 млрд грн, цьогоріч виділено 500 млн грн.

"Наступного року планували скоротити до 400 мільйонів. Вдалося відстояти. Почали будувати нову базу, будівництво йде за графіком і з 15 сховищ вже готові 4. Периметр бази - 8 з гаком кілометрів. Навесні почали будувати новий периметр охорони, завершення робіт було заплановано на кінець листопада. Територія бази - 680 гектарів. Окрім підрозділів ВОХР, у штат ввели батальйон охорони з військовослужбовців. Почали комплектування. Але постало питання з розселенням, адже житлового фонду там практично немає", - написав він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА