Запроваджено нові вимоги до організації робочих місць співробітників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Запроваджено нові вимоги до організації робочих місць співробітників

Казна та Політика
3157
З 18 травня почали діяти нові правила організації робочих місць співробітників, що використовують електронні пристрої з екранами, незалежно від їх типу і моделі. Людям повинні бути створені всі умови, щоб безпечно користування технікою — так, щоб вона не завдавала шкоди їхньому здоров’ю: наприклад, повинна бути забезпечена можливість перебувати на адекватній відстані від монітора, щоб не шкодити очам. Нові вимоги до безпеки роботи за комп’ютером стосуються всіх підприємств, крім комп’ютерних класів навчальних закладів і ремонтних (сервісних) підприємств, чиї працівники займаються обслуговуванням, ремонтом і налаштуванням таких приладів.
Вони описані в наказі Мінсоцполітики №207 ще 14 лютого 2018 року, але набули чинності з тримісячною відстрочкою. Даний документ встановлює мінімальні вимоги до організації робочих місць. Роботодавці вправі самостійно посилювати ці норми (не порушуючи закону про охорону праці).
Оскільки нові правила тепер базуються на європейських принципах (Директива 90/270/ЄС Директива 89/391/ЄС), вони мають більш загальні описи. Вже прямо не вказується на необхідність забезпечити 6 кв. м. площі і 20 кубометрів повітря на одного працівника. Як немає і прямої вказівки про заборону організації робочих місць в підвалах і цокольних поверхах будівель.
Тепер лише зазначено, що робочий стіл (або інша поверхня) повинні бути достатнього розміру і мати низьку відбивну здатність. А також дозволяти регулювати положення крісла, екрана і т. п. Заборонено також використовувати пристрої з дефектами зображення.
Водночас як і раніше робочі місця повинні відповідати вимогам Санітарно-епідеміологічних правил і норм СанПіН 3.3.2.007-98.
Роботодавець зобов’язаний проінформувати під розписку співробітників про небезпечні фактори і умови праці (які ще не усунуто). Медогляди також проводяться за рахунок роботодавця, а при необхідності — і проведення оздоровлення співробітників.
Мало того, за законом про охорону праці (ст. 43) за порушення цих норм накладається штраф у розмірі не більше ніж 5% від середньомісячного фонду оплати праці за попередній рік. Тому формально відсутність розписки працівника про те, що його повідомили про шкідливі умови праці або недоліки організації робочого місця, виявлені в ході планової перевірки, можуть призвести до штрафу.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас