13:57 27.12.2018

Кабмін заборонив ввезення до України крохмале-патокової продукції походженням із РФ

2 хв читати
Кабмін заборонив ввезення до України крохмале-патокової продукції походженням із РФ

 Кабінет Міністрів додав крохмале-патокову продукцію до переліку товарів походженням із РФ, заборонених до ввезення в Україну.

Згідно з постановою, ухваленою на засіданні уряду в четвер, заборона на ввезення поширюватиметься на крохмаль кукурудзяний, глюкозу та сироп з глюкози, мальтодекстрин і мальтодекстриновий сироп.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, сумарний імпорт цієї крохмале-патокової продукції з РФ, за даними Державної служби статистики, в 2017 році зріс порівняно з 2016 роком більше ніж утричі у вартісних і кількісних показниках до 6,76 тис. тонн ($2,23 млн). За січень-вересень 2018 року обсяги імпорту зросли майже в чотири рази порівняно з аналогічним періодом минулого року і становлять 15,24 тис. тонн ($4,84 млн). При цьому експорт цих видів крохмале-патокової продукції за дев'ять місяців 2018 року до РФ з України впав у 21 раз - до 917 тонн.

За даними асоціації "Укркондпром", крохмале-патокова галузь України має значний профіцит виробничих потужностей, щоб забезпечити потреби вітчизняного ринку в разі збільшення попиту, і заборона на ввезення вищезазначеної продукції з РФ не призведе до дефіциту в Україні цієї продукції.

"За загальних виробничих потужностей із виробництва крохмалю в 100 тис. тонн, розмір незадіяних потужностей становить понад 10 тис. тонн. Для виробництва патоку і сиропів усіх типів обсяг незадіяних потужностей становить понад 80 тис. тонн за загальних потужностей у 300 тис. тонн", - зазначено в пояснювальній записці.

У документі повідомляється, що через цим обмеження доступу російської крохмале-патокової продукції на український ринок необхідне для поліпшення економічного стану підприємств галузі, оновлення виробничих потужностей і запобігання витіснення української продукції продукцією російського походження.

Як повідомлялося, згідно з рішенням уряду України від 30 грудня 2015 року, з 2 січня 2016 року у рамках заходів до всіх товарів походженням із Росії застосовуються ставки ввізного мита, встановлені Митним тарифом України. При цьому преференційний режим щодо РФ (вільна торгівля) скасовується з огляду на порушення Російською Федерацією договору про зону вільної торгівлі від 18 жовтня 2011 року.

Російське продовольче ембарго діє для українських товарів із 1 січня 2016 року. У відповідь уряд України затвердив торговельній контрзаходи та заборонив постачання російських продуктів харчування, а також низки інших товарів, сумарна вартість імпорту яких відповідає вартості забороненого РФ українського експорту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА