14:05 25.11.2018

РФ закрила Керченську протоку для проходу цивільних суден

3 хв читати
РФ закрила Керченську протоку для проходу цивільних суден

Єнікальський канал закритий для проходу цивільних суден через ситуацію навколо переходу трьох українських кораблів ВМС, який російська сторона вважає незаконним.

"(Канал - ІФ) закритий для проходу цивільних суден", - розповіло обізнане джерело "Інтерфаксу".

Інших подробиць співрозмовник не надав.

Росморрічфлот не коментує ситуацію в Керченській протоці. "У нас поки що немає ні коментарів, ні інформації", - сказав представник відомства.

Представник "Кримських морських портів" підтвердив "Інтерфаксу" інформацію про закриття протоки для цивільних кораблів.

Водночас на сайті Адміністрації морських портів Чорного моря розпорядження капітана порту "Керч" про закриття Керч-Єнікальського каналу поки що немає.

Як повідомлялося, ВМС України повідомили у Facebook, що українська корабельна група продовжує перехід в порт Маріуполь, незважаючи на протидію РФ. "Дотримуючись норм міжнародного морського права малі броньовані артилерійські катери ВМС ЗС України "Бердянськ" і "Нікополь", рейдовий буксир "Яни Капу" продовжують виконання поставлених завдань в морі", - йдеться в повідомленні.

Раніше в ФСБ РФ заявили, що російські прикордонники вживають всіх необхідних заходів для припинення "навмисної провокації" трьох суден Військово-Морських сил України.

Прес-служба прикордонного управління ФСБ Росії в республіці Крим заявила, що в неділю близько 06:00 за Київським часом "три кораблі ВМС України в порушення статей 19 і 21 Конвенції ООН з морського права, що визначають право прибережної держави на гарантування безпеки в морському просторі, перетнули державний кордон РФ, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ".

"Українські військові кораблі продовжують рух до Керченської протоки, в якій діє дозвільний порядок руху і стоянки суден, згідно з графіком руху та розстановки суден, затвердженим капітаном російського морського порту... Водночас, до цього часу заявки у встановленому порядку не подані, до графіка проходження кораблі не внесені. Кораблі небезпечно маневрують, не підкоряються законним вимогам російської влади", - стверджують російські прикордонники.

Прикордонна служба ФСБ вживає "всіх заходів для безпеки судноплавства і регулювання руху суден в акваторіях Чорного, Азовського морів і Керченської протоки".

Зі свого боку у ВМС України повідомили, що 25 листопада вранці, коли "кораблі ВМС ЗСУ у складі двох малих броньованих артилерійських катерів і рейдового буксира здійснювали плановий перехід з порту Одеси в порт Маріуполь Азовського моря", російський прикордонний корабель "Дон" здійснив таран українського рейдового буксира, внаслідок чого був пошкоджений головний двигун корабля, обшивка і леєрна огорожа, втрачений рятувальний пліт. У повідомленні уточнюється, що "про намір здійснювати перехід заздалегідь було проінформовано відповідно до міжнародних норм з метою гарантування безпеки судноплавства".

У ВМС ЗСУ заявили, що прикордонні кораблі РФ - катери типу "Соболь", пскр "Дон", катери типу "Мангуст", мпк "Суздалец" здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України всупереч Конвенції ООН з морського права і Договору між двома країнами про співпрацю у використанні Азовського моря і Керченської протоки, а також заявили, що російська диспетчерська служба "відмовляється забезпечити право свободи судноплавства, гарантоване міжнародними угодами".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Києві сталася ДТП за участю службового автомобіля поліції

Кількість загиблих унаслідок удару по будгіпермаркету в Харкові зросла до 15 - голова обладміністрації

Окупанти вдарили по Богуславці Харківської області, загинула пенсіонерка - Синєгубов

Росіяни обстрілюють Херсон, у місті чути вибухи - голова МВА

Від початку доби росіяни найактивніше атакують на Покровському напрямку - Генштаб ЗСУ

Початковий імпульс російського наступу в Харківській області стримав український опір - британська розвідка

Прикордонники збили російський дрон у Миколаївській області - Держприкордонслужба України

Кількість загиблих у Харкові зросла до 14 - голова ОВА

Росіяни вночі обстріляли Чорнобаївку, постраждала жінка - Херсонська ОВА

У найближчі дві доби в Україні переважно без опадів, на півдні короткочасні дощі - Укргідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА