6 квітня 2019, 09:13

Виборча Рада UA. Запитальник для змістовної дискусії і дебатів

ПЕРЕМОЖЦЯМ ПЕРШОГО ТУРУ ВИБОРІВ В ПРЕЗИДЕНТИ УКРАЇНИ

Вельмишановні кандидати,

Громадська незалежна позапартійна ініціатива Виборча Рада UA запрошує Вас на публічну дискусію за участю громадських експертів та науковців, представників Виборчої Ради UA, в присутності фахових ЗМІ та відеотрансляції дискусії.

Переконані, що така дискусія сприятиме громадянам краще зрозуміти Ваше бачення повноважень та можливостей прогресивних змін на посаді Президента України, а відтак допоможе виборцям зробити свідомий вибір.

Ми пропонуємо дискусію на основі питань, які випливають із конституційних повноважень Президента України та найбільш хвилюють виборців:

1. Стратегія безпекової та оборонної політики України та бачення її здійснення. Особливо: плани з відновлення територіальної цілісності України, плани зміцнення обороноздатності країни, реформування "Укроборонпрому", СБУ.

2. Стратегія зовнішньої політики України, завдання Президента в її реалізації. Особливо: плани щодо пришвидшення вступу України до ЄС, членство в НАТО, відносини з Росією.

3. Бачення шляхів економічного розвитку України. Особливо: роль Президента у викоріненні економічних та інституційних передумов корупції, бачення механізмів деолігархізації і демонополізації, ставлення до реформ: земельної, пенсійної, трудового законодавства.

4. Роль Президента в конституційній моделі влади та здійснення ним своїх повноважень. Особливо: чи будете ініціювати зміни до Конституції в частині розподілу повноважень між Парламентом, Президентом, Урядом; бачення реформи судової влади, як будуть добиратися кандидати на посади суддів Конституційного суду України, голів місцевих державних адміністрацій. Ваші кандидатури на посади: Керівник Апарату Президента, Секретар РНБО, Голова СБУ, Голова НБУ, Генеральний прокурор, Міністр закордонних справ, Міністр оборони.

5. Гуманітарна політика: роль Президента в зміцненні національної консолідації країни. Особливо: бачення побудови публічної комунікації з громадянським суспільством, проведення мовної політики, які законодавчі ініціативи стосовно забезпечення прав національних меншин та корінних народів будуть запропоновані, як підтримати громадян України, які зараз проживають на окупованих територіях в перспективі культурної реінтеграції.

Дата та день проведення дискусії залежить від Вашого графіку на робочі дні з 11 по 18 квітня й визначатиметься Вами.

Можливий регламент дискусії:

• На Ваше висвітлення кожного питання – до 10 хв.

• Запитання від експертів з конкретної групи питань та відповіді на них – до 10 хв.

• Ваше заключне резюме – до 5 хвилин.

Загальна тривалість дискусії – до 2 годин.

Ми відкриті для обговорення конкретної дати, експертів, номінованих для дискусії від Виборчої Ради UA, та інших умов її проведення.

Оригінали запрошень передані Вам безпосредньо через Ваших представників.

З повагою,

Учасники Виборчоі Ради UA:

Айвазовська Ольга, Голова Правління ВГО "Громадянська мережа "ОПОРА", Голова Правління Міжнародного фонду "Відродження".

Аласанія Зураб, журналіст, Голова Правління Національної суспільної телерадіокомпанії.

Бекешкіна Ірина, соціолог, директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ.

Бистрицький Євген, доктор філософських наук, зав. відділу Інституту філософії НАН України, Голова наглядової ради Національного екзит-полу.

Бураковський Ігор, доктор економічних наук, Голова Правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій.

Вишневський Андрій, адвокат, експерт з державного управління, громадський діяч.

Возняк Тарас, культуролог, політолог, головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу "Ї", генеральний директор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Гарань Олексій, доктор історичних наук, науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва, професор політології Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Гончар Михайло, експерт з енергетики та національної безпеки, Президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ".

Длігач Андрій, доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group.

Духніч Ольга, кандидатка психологічних наук, журналістка, журнал "Новое Время".

Жадан Сергій, письменник, громадський діяч.

Кіпень Володимир, кандидат філософських наук, доцент Донецького національного університету ім. В. Стуса.

Коліушко Ігор, експерт у галузі права, Голова Правління Центру політико-правових реформ, викладач Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Кошель Олексій, громадський діяч, генеральний директор Комітету виборців України.

Лигачова Наталія, журналістка, шеф-редакторка інтернет-видання "Детектор медіа", член Ради Реанімаційного Пакету Реформ.

Макаров Юрій, журналіст, оглядач часопису "Український тиждень", член Правління Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Мелешевич Андрій, правник, доктор філософії в галузі політичних наук, президент Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Пекар Валерій, викладач Києво-Могилянської бізнес-школи, громадський діяч.

Ройтбурд Олександр, художник, директор Одеського художнього музею.

Скіпальський Олександр, український військовик, генерал-лейтенант.

Тищенко Юлія, керівниця Програми підтримки демократичних процесів, Український незалежний центр політичних досліджень.

Тодоров Ігор, доктор історичних наук, зам.голови Коорд. ради Громадської ліги "Україна-НАТО

Тузов Дмитро, тележурналіст, політичний оглядач.

Фільц Олександр, доктор медичних наук, завідувач кафедри в ЛНМУ ім. Данила Галицького.

Шевченко Тарас, стипендіат програми Yale's World Fellows 2017, директор Центру демократії та верховенства права, член Ради Реанімаційного Пакету Реформ.

Шеремета Павло, український менеджер-економіст, засновник Києво-Могилянської бізнес-школи (KMBS), Міністр економічного розвитку і торгівлі України (з 27 лютого по 2 вересня 2014 року).

Юрчишин Ярослав, експерт, Голова Правління Transparency International Ukraine.

КРЕАТИВНИЙ МІНІСТР КРЕАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ

Як давній кріт громадського активізму, буду чесним: не люблю, скажу так стримано, хвалити владу. Це, певний, набутий за роки незалежності, зокрема і майданів, демократичний інстинкт небайдужого громадянина супроти косної системи-держави...

ГРА В СИМЕТРІЮ НА ТЛІ КАХОВСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Рік тому всесвітньо відомий філософ ліберальної демократії та процедурної справедливості, Юрген Габермас, виправдовував кончу необхідність мирних перемовин з Росією...

НЕСТЕРПНА ЛЕГКІСТЬ ВІЙНИ

У близькій до мене кофейній ятці на прилавку стоїть скляна банка-копілка для маленьких пожертв, на який написано: "На нерви, як у Арестовича"...

90 РОКІВ ЕСТАФЕТИ КОЛЕКТИВНОГО ЗЛОЧИНУ 1932-1933/2022-2023

Досі дипломатично коректні європейські керівники намагаються відокремити два злочини – Голодомору/Геноциду 1923-33 від злочину Холодомору/Геноциду 2022-23 рр...

ІНСТИТУТ МАЙДАНУ І МАЙБУТНЯ ДОЛЯ ВЛАДИ

"21-24 листопада 2013: непідписання Угоди про Асоціацію України з ЄС та початок демонстрації представників громадських об'єднань та студентської молоді на самій площі Майдан (2-3 тисячі людей щодня)...

ЯК КОНСТРУЮЄТЬСЯ і ВБИВАЄТЬСЯ ГЛОБАЛЬНА БРЕХНЯ

Якщо довго повторювати достатньо велику брехню, люди в неї повірять, – не безпідставно вважав Геббельс. Яку саме брехню і чому обов'язково велику, він мав на увазі? Це була нацистська брехня про расову перевагу німців-арійців та висока державна посада гитлерівського пропагандиста...