16:03 23.04.2020

Генпрокуратура на стороні ПриватБанку, уряду та НБУ в судовому спорі щодо bail-in

3 хв читати

Офіс генерального прокурора перебуває на стороні державного ПриватБанку, Кабінету Міністрів і Національного банку України (НБУ) в судовому спорі про законність конвертації коштів колишніх власників ПриватБанку і пов'язаних із ними осіб на акції банку (bail-in), свідчить звернення генерального прокурора Ірини Венедіктової, оприлюднене на сайті Генпрокуратури в четвер.

"Обов’язок Офісу генерального прокурора - відстоювати закон, права людини та інтереси держави. Наразі прокурори здійснюють це у Великій палаті Верховного Суду в одній із справ, пов’язаних із націоналізацією ПриватБанку (про вклади братів Суркісів - ІФ)", - сказала генпрокурор, наголосивши, що в цій справі забезпечення верховенства права і законності, а також інтерес держави й кожного громадянина збіглися.

Вона зазначила, що Генпрокуратура приєдналася до цієї справи в листопаді 2019 року "для ефективного захисту й представництва інтересів держави".

"Прокурори, забезпечуючи участь у цій справі, переслідують винятково мету сприяти суду у здійсненні правосуддя", - додала Венедиктова.

Генпрокурор також пояснила, що процедура bail-in нова для української банківської системи, проте вона давно й ефективно працює в Європі. "Це не покарання чи санкції, а заходи, покликані стимулювати власників банку і пов’язаних з банком осіб не обнуляти активи та втримувати банк на плаву", - уточнила генпрокурор.

Венедіктова також додала, що Суркіси в цій справі непослідовні у своєму ставленні до питання пов'язаності з ПриватБанком, уточнивши, що в різних судових справах вони займають різну позицію.

"Постановлене судом рішення матиме велике значення для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовчої практики при розгляді інших позовів, пов’язаних з націоналізацією ПриватБанку", - сказала генпрокурор, додавши, що загальна сума вимог до держави в таких справах перевищує 29 млрд грн (чверть бюджету охорони здоров'я).

Як повідомляв НБУ, Велика палата Верховного Суду 27 квітня о 10:30 продовжить розгляд касаційної скарги НБУ, Кабміну і ПриватБанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень НБУ щодо визнання їх пов'язаними з ПриватБанком особами та визнання недійсними договорів обміну їхніх коштів у банку на суму понад 1 млрд грн на акції банку (bail-in), пізніше викуплені державою за 1 грн.

У прес-службі ПриватБанку агентству "Інтерфакс-Україна" уточнювали, що на попередньому засіданні 17 березня, яке тривало більше ніж 9,5 години, Верховний Суд завершив вивчення матеріалів справи й оголосив про перерву на невизначений термін для підготовки рішення.

Вердикту Верховного Суду у цій справі очікує Шостий апеляційний адмінсуд, що розглядає апеляцію на рішення Окружного адмінсуду про визнання незаконною націоналізації ПриватБанку, а також Госпсуд Києва у справі за позовом Ігоря Коломойського і Triantal Investments про повернення їм акцій ПриватБанку.

ПриватБанк, згідно з наявною інформацією, раніше вже виконав рішення судів першої та апеляційної інстанцій на користь Суркісів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти наростили інтенсивність атак майже по всій лінії фронту

Щоденні атаки росіян Харкова доводять їхню мету стерти з лиця землі друге за величиною місто в Україні, тому потрібна сучасна зброя

Зеленський: Україна очікує на Саміті миру присутності різних держав, націй і континентів, щоб кожен міг проявити своє лідерство в захисті спільних цінностей

Зеленський і Монтенегру обговорили підготовку Саміту миру та кроки щодо наближення завершення вторгнення РФ в Україну

Загинув місцевий житель с. Гаврилівка на Херсонщині внаслідок ворожого обстрілу

У Торецьку в результаті скинутих ворогом трьох авіабомб загинули двоє людей і троє дістали поранення - голова ОВА

Міноборони України не планує розсилати повістки через застосунок "Резерв+"

У Запоріжжі вирішили скасувати безкоштовний проїзд у міському електротранспорті

ВАКС обрав Смирнову запобіжний захід у вигляді застави 10 млн грн

"Укренерго" не встановила ліміти енергоспоживання на середу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА