08:02 24.12.2020

Держдеп США звинуватив ФСБ в отруєнні Навального "Новачком"

2 хв читати
Держдеп США звинуватив ФСБ в отруєнні Навального "Новачком"

Держдепартамент США вважає, що до події з опозиціонером Олексієм Навальним причетна Федеральна служба безпеки (ФСБ) Росії, пише видання The Hill.

"Сполучені Штати вважають, що співробітники ФСБ Росії використовували нервовопаралітичну речовину "Новачок" для отруєння пана Навального. Немає жодного правдоподібного пояснення отруєння пана Навального, крім як участі і відповідальності за це російської влади", - заявив представник держдепартаменту виданню.

Представник держдепу сказав, що США повністю довіряють жовтневим висновкам Організації з заборони хімічної зброї про використання "Новачка".

The Hill пише, що ця заява держдепартаменту "швидше за все, ще більше посилить напруженість між США і Росією". До того ж вона була зроблена в той момент, коли адміністрація Трампа бореться з кібератаками на кілька американських урядових відомств. "Деякі високопоставлені чиновники призначили винними в них Москву", - йдеться в публікації видання.

Зі свого боку, CNN повідомляє, що американські чиновники підготували антиросійські санкції через ситуацію з Навальним, але не використали їх, оскільки не отримали схвалення президента США Дональда Трампа.

У матеріалі наголошується, що Трамп "ніколи конкретно не звинувачував росіян в отруєнні Навального".

Навальному стало погано 20 серпня у час перельоту з Томська в Москву. Літак здійснив вимушену посадку в аеропорту Омська. Опозиціонер був госпіталізований в комі до реанімації омської лікарні.

З 22 серпня за рішенням родини Навальний проходив лікування в клініці Charite в Берліні. Він проходив процес реабілітації в Німеччині.

Російські медики встановили, що можливою причиною стану Навального стало порушення вуглеводного обміну з загостренням хронічного панкреатиту з порушенням зовнішньо-та внутрішньо секторної функції. Отруйних речовин в організмі опозиціонера російськими фахівцями виявлено не було.

Разом із тим, німецькі фахівці 24 серпня повідомили, що стан опозиціонера був викликаний інтоксикацією "субстанцією з групи інгібіторів холінестерази". Канцлер Німеччини Ангела Меркель 2 вересня заявила, що йдеться про нервовопаралітичну бойову речовину з групи "Новачок".

В Організації з заборони хімічної зброї 6 жовтня повідомили, що Навальний був отруєний різновидом нервовопаралітичної речовини "Новачок", яка не значиться в списках додатку про хімічні речовини до Конвенції про заборону хімічної зброї.

Родина і соратники Навального наполягають на версії про отруєння опозиціонера і причетності до неї російської влади, влада це відкидає.

У Росії в зв'язку з тим, що трапилося з Навальним, ведеться дослідча перевірка, кримінальну справу поки не порушували, оскільки правоохоронні органи РФ не бачать для цього підстав. Російська влада відкидає звинувачення у причетності до інциденту з Навальним і висловлює готовність до відкритого діалогу, що спирається на факти, стосовно цієї ситуації.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість бойових зіткнень по всій лінії фронту зросла до 80

Український Червоний Хрест надавав допомогу постраждалим від російської ракетної атаки в Дніпрі

Окупанти обстріляли Білозерку на Херсонщині, поранено мирного жителя - обладміністрація

Заступник голови КМДА Усов підтвердив обшук у його кабінеті: вилучили телефони, комп'ютер, особисті кошти

Міноборони України в партнерстві з Victory Drones запускає проєкт із рекрутингу операторів БПЛА

Окупанти обстріляли Хотінську громаду Сумського району, поранено двох жителів, зруйновано два будинки

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанської громади поранено 2 мирних жителів - прокуратура

Захисту та відновленню енергетики має бути приділена тотальна увага всіх відповідальних посадовців

Канада ввела санкції проти соратників експрезидента України Януковича

У Києві та області з 5 до 13 червня будуть проведені командно-штабні навчання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА