У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилась виставка живопису Олексія Литвиненка «У пошуках архетипів»

Автор: Марина Марченко | 05 березня 2019 13:58 |

Олексій Литвиненко – один із кращих сучасних художників України, що підтверджує його участь у багатьох виставкових проектах як в Україні, так і за кордоном, а також  численні нагороди і відзнаки.

Кожен бажаючий може скласти власне враження від творчості пана Олексія, завітавши до Національного музею українського народного декоративного мистецтва, де нині триває виставка його живописних робіт, серед яких – «Великий вибух-2», «Соняшники», «Очерет. Мова вітру», «Богомол» та інші.

На питання чому він малює рослини, воду, риб та іншу «живність» художник відповідає просто: «Я малюю те, що мене хвилює, вражає і те, що я люблю». Але у тому, що митець віддає перевагу живій природі і пише, приміром, портрети комах є невеликий секрет.

«Свого часу я багато цікавився китайською філософією і мистецтвом. Мені подобається підхід китайських художників до природи – лаконічність і виразність. Мабуть, вони вплинули на мене», – пояснює автор.

Захоплюватися малюванням Олексій почав ще з юного віку. Його дідусь і дядько – відомі художники-графіки, тож атмосфера, в якій зростав майбутній живописець, була творчою і повчальною для нього. Адже у майстерні дідуся Олексій проводив багато часу, опановуючи ази образотворчого мистецтва. Крім того, серед його рідних були і ботаніки, тому його захоплення і розуміння світу рослин теж родом з дитинства.

Олексій Литвиненко, котрий мешкає і працює в Києві, зізнається, що захоплюється музеєм, в якому нині триває виставка його живопису. «Ми з дружиною неодноразово приходили сюди і насолоджувались мистецтвом, яке тут зібрано, зокрема, творами Катерини Білокур», – говорить він.

«В цьому музеї зібраний шлях архетипів, як вони проявлялися протягом історії, закарбовані в килимах, дереві, кераміці. Його продовженням є сучасне мистецтво, зокрема, живопис Олексія Литвиненка. Його твори тяжіють до відтворення гармонії існування, яку він відчуває дуже гостро», – зазначає мистецтвознавець Андрій Гуренко.

Виставка «У пошуках архетипів» триватиме до 1 квітня.

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Травень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Квітень | Червень