Доступність посилання

ТОП новини

Аксьонов не вийшов до кримських татар, які зібралися біля Радміну окупованого Криму (+фото, відео)


Кримські татари під Радою міністрів окупованого Криму вимагають вибачення від Аксьонова за звинувачення у «підтримці тероризму». Сімферополь, 6 листопада 2020 року
Кримські татари під Радою міністрів окупованого Криму вимагають вибачення від Аксьонова за звинувачення у «підтримці тероризму». Сімферополь, 6 листопада 2020 року

Голова окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов не вийшов до ветеранів кримськотатарського національного руху, родичів заарештованих і засуджених кримських татар, які зібралися під Радою міністрів у Сімферополі, вимагаючи від нього вибачень за звинувачення у тероризмі.

До людей вийшов голова російського Державного комітету у справах міжнаціональних відносин Криму Альберт Кангієв і запропонував визначити групу людей з трьох-п'яти осіб. Він пообіцяв у понеділок влаштувати для них зустріч з Аксьоновим.

«Сьогодні з цією пандемією це зібрання вже поза законом... Сьогодні глава Криму не може прийняти групу. У понеділок гарантую, що заведу на прийом до глави республіки. По-іншому не буде», – сказав Кангієв.

Правоохоронні органи просять присутніх розійтися.

Кримські татари вимагають пояснити, чому Сергій Аксенов «допустив некоректні висловлювання на адресу їхніх дітей».

Мова йде про публікацію глави Криму у Facebook, де він повідомив, що напередодні винесення вироку в Південному окружному військовому суді в Ростові-на-Дону російські правоохоронці зупинили на Керченському мосту групу громадян, які хотіли «підтримати» фігурантів справи.

Аксьонов зазначив, що «сам факт приналежності до «Хізб-ут-Тахрір» є порушенням російського законодавства, так само, як і «підтримка тероризму».

Дружина засудженого Сейрана СалієваМуміне Салієва – вважає, що призначений Росією глава Криму має пояснити, чому він вважає людей, які хочуть підтримати своїх родичів на суді, «терористами».

З вечора 2 листопада сотні кримських татар, які виїхали з Криму до Ростова-на-Дону на оголошення вироку фігурантам красногвардійської «справи Хізб ут-Тахрір», блокували співробітники російської ДПС на Керченському мосту. Після десятигодинного очікування люди повернулися до Криму.

Адвокат Микола Полозов зазначив, що російські силовики «порушили право на свободу пересування» щодо кримськотатарських активістів.

Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону 3 листопада виніс незаконний вирок у кримській «справі Хізб ут-Тахрір» трьом громадян України, звинувативши їх у тероризмі. ​

Рустему Емірусеїнову дали 17 років з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту – на суворому режимі.

Арсену Абхаїтову – 13 років з відбуванням перших двох років у в'язниці.

Ескендеру Абдулганієву – 12 років, також з відбуванням у в'язниці перших двох років.

Незаконно засуджені свою провину заперечують.

Читайте ще:

Останнє слово у суді фігурантів кримської «справи Хізб ут-Тахрір»: у Ростові-на Дону оголосять вирок​

Що є і чого немає у новій доповіді ООН про порушення прав людини в окупованому Криму: думки експертів

Крим без води: як Росія реагує на проблему з водою на окупованому півострові​

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG