Інна Демченко: Платіжний ринок України. Чи витісняє картка готівку? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інна Демченко: Платіжний ринок України. Чи витісняє картка готівку?

Фінтех і Картки
1444
Ще декілька років тому українці побоювались банкоматів, намагаючись якнайшвидше зняти готівку у день отримання заробітної плати, а вже за підсумками першого кварталу 2019 року — частка безготівкових розрахунків в загальному обсязі операцій з використанням платіжних карток склала майже 50%, а саме близько 400 млрд грн.
69% від усіх безготівкових розрахунків було здійснено з використанням карток платіжної системи Master Card; 30,9% – за допомогою карток Visa, та менш як 0,1 % належить карткам системи Простір.
Згідно зі статистикою НБУ приріст спостерігався за усіма безготівковими напрямками. А саме: збільшились кількість та об’єм p2p переказів, оплат через Інтернет, розрахунків у торговельно-сервісній мережі, операцій з використанням платіжних терміналів.
При цьому кількість емітованих карток в обігу сягнула рекордних 62 мільйонів одиниць, тобто 1,5 платіжні картки на одного українця.
Усьому цьому сприяли низка факторів:
  • Безпека здійснення операцій — користувачі остаточно впевнилися, що зберігання коштів на картці є більш надійним ніж готівкові заощадження, через те, що і банки й платіжні системи постійно приділяють увагу підвищенню стандартів безпеки операцій з використанням платіжних карток, та активно працюють над мінімізацією можливих фродів.
  • Підвищення фінансової грамотності та фінансова інклюзія, що дозволяє споживачам ефективніше та зручніше використовувати сучасні фінансові послуги, підвищуючи таким чином особистий добробут. Раніше, власники карток часто ставали жертвами шахраїв із-за власної необачності: розголошували номер своєї картки, CVV код, анулювали ліміти на здійснення операцій, вводили номер картки на неперевірених сайтах, не блокували картку відразу після викрадення. Зараз клієнти є більш фінансового обізнаними та прозорливими, і самостійно запобігають можливим шахрайським діям.
  • Стабільність банківської системи та підвищення довіри населення для банків. Клієнти банків почувають себе та свої кошти досить захищеними, оскільки після очищення банківського ринку від банків з сумнівною репутацією ситуація у даному секторі є більш прозорою та зрозумілою.
  • Розвиток платіжної інфраструктури — офіційна статистика демонструє стабільне зростання кількості встановлених платіжних терміналів, торговельних POS – терміналів, суб’єктів господарювання, що приймають платіжні картки. Власникам карток не потрібно турбуватися про те, що вони не зможуть розрахуватися за товар чи послугу, адже термінал можна знайти майже будь-де. Для тих підприємців які з різних причин не встановили термінали для приймання оплати з допомогою карток, на ринку тестується нова можливість — мобільний додаток Tap on Phone, який дозволяє використовувати телефон з NFC модулем, у якості безконтактного платіжного термінала.
  • Стрімкий розвиток нових технологій – попри те, що лише кожна дев’ята активна картка є безконтактною, Україна — вже одна із лідерів у світі за кількістю здійснених безконтактних платежів. Люди швидко звикають до зручного способу сплатити в один дотик. Не менш популярною є і можливість сплачувати смартфоном — особливо це актуально у місцях де платіжну картку діставати незручно та не завжди безпечно – громадський транспорт, турнікети метрополітену, вхід на фестивалі тощо.
Платіжні системи всіляко сприяють розвитку ринку безконтактних платежів, так, Visa заборонила банкам встановлювати у нових торгових точках термінали, які не підтримують функцію безконтактної оплати, а також відмовилася від емісії карток без технології Paywave.
Та це ще не все! Нещодавно стало відомо, що український ринок платежів очікує масштабна трансформація з метою приведення його у відповідність до європейських правил. Так, платіжні послуги зможуть надавати не лише банки, а й оператори електронних грошей, відділення пошти, державні установи тощо.
Небанківські фінансові організації отримають право відкривати платіжні рахунки, здійснювати емісію та еквайринг платіжних карток. Буде спрощено процес реєстрації небанківських фінансових установ у реєстрі постачальників платіжних послуг та послуг платіжної інфраструктури, зміни чекають і на процес регулювання сегменту електронних грошей.
Маю надію, що усе це створить передумови для ще більш активного розвитку платіжної сфери та стане поштовхом для нових інноваційних рішень та появи нових гравців ринку у цій сфері.
Інна Демченко, фінансовий аналітик
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас