14:12 03.05.2020

Лукашенко вирішив не скасовувати парад на 9 травня в Білорусі

4 хв читати
Лукашенко вирішив не скасовувати парад на 9 травня в Білорусі

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що не може скасувати військовий парад до 9 травня на честь 75-річчя Перемоги у зв'язку з пандемією коронавірусу.

"Мушу сказати, що ми не можемо скасувати парад. Просто не можемо. Я довго над цим думав. Звісно, це емоційна, глибоко ідеологічна річ", - сказав Лукашенко, якого цитує Держагентство БелТА.

За його словами, "треба пам'ятати, що ті люди (учасники війни) вмирали, можливо, і від вірусів, інших хвороб, але вони це не відчували часом і про це не думали, і вмирали вони заради нас, хоч, може, це і пафосно звучить". "І подумайте, що скажуть люди. Може, не одразу, через день, через два після цього, - скажуть, що злякалися", - заявив глава держави.

При цьому Лукашенко попередив організаторів, що якщо буде прийнято цю пропозицію, то "нікого тягнути на цей захід не треба".

"Не хочуть люди, бояться, бережуть здоров'я - ми це зрозуміємо. Достатньо сьогодні охочих - тисячі і тисячі людей бажають, щоб цей захід відбувся", - заявив він.

Лукашенко повідомив, що серед охочих відвідати парад є і ветерани Збройних сил. "Учасників війни залишилося зовсім небагато. Вони розуміють, і ми повинні їх зберегти. Хоч вони і першими попросили, щоб їх привезли на цей захід. Зрозуміло, що їм вже за 90. Подумаємо, як з ними бути", - зазначив президент.

"Я дотримуюся своєї тактики - старих треба берегти. Ми всі бачимо, що всі ці інфекції насамперед чіпляються до людей похилого віку, хоча хворіють і молоді. Тому нікого на цей масовий захід тягнути не треба", - сказав він.

"Мене дуже непокоїть, що люди не схвалять, якщо ми, злякавшись, розбредемося по норах", - додав президент.

Загалом президент упевнений, що парад - "це не найнебезпечніший з точки зору епідеміологів і вірусологів захід".

"Тому що він буде організований як годиться. Про це ми пізніше скажемо. Можливо, і з трибуни цього параду", - зауважив він.

Окремі російські депутати і сенатори виявили бажання відвідати 9 травня парад Перемоги в Мінську, повідомив Лукашенко.

"Ми схвалюємо це. Нехай приїжджають. Якщо треба для цього виділити засоби зв'язку, ми забезпечимо. У нас аеропорт відкритий. Думаю, ми з керівництвом Росії домовимося про переліт тих, хто хоче побувати у нас. Ми нашим друзям і братам не зачинимо двері", - заявив президент Білорусі, якого цитує Держагентство БелТА.

Лукашенко також вважає, що в цей день в Мінську "могли б бути присутніми представники всіх держав".

Раніше в неділю Лукашенко заявив, що в Білорусі вдається стримувати захворюваність загалом. "На сьогодні вдається стримувати захворюваність. Щодо інфекційних захворювань, то ми йдемо чітко в тому прогнозі, який два місяці тому мені надали", - сказав Лукашенко на нараді про епідеміологічну ситуацію в неділю в Мінську. Главу держави цитує Держагентство БелТА.

Президент образно зазначив, що "армія 41-го року і армія 45-го - це дві різні армії", наголосивши, що система охорони здоров'я, лікарі в Білорусі вже отримали необхідний досвід лікування хворих.

Він також заявив, що в Республіці вистачає засобів індивідуального захисту і ліків для лікування хворих на Covid-19. "Ліків у нас вистачає. Притому для лікування найсучаснішими новими способами", - сказав Лукашенко. За словами Лукашенка, також вирішено всі необхідні питання, пов'язані не тільки з безпекою лікарів у лікарнях, а й на інших рівнях.

Лукашенко також звернув увагу на те, що в Білорусі в січні-квітні поточного року скоротилася загальна смертність. "За 4 місяці загальна смертність в країні зменшилася на 1,5%. Якщо кожен квартал утримуватимемо 1,5-2%, то ми на 7-8% зменшуємо смертність. Це дуже хороший показник на тлі того, що у деяких держав смертність постійно зростає. У нас динаміка вниз вже кілька років", - заявив Лукашенко.

Як було зазначено на нараді, станом на 2 травня зафіксовано 97 смертей пацієнтів із Covid-19. При цьому за минулий період року від хвороб системи кровообігу померли майже 25 тис. осіб, від онкології - приблизно 6,4 тис.

"Але що мене вразило - від отруєння алкоголем померли 482 людини, самогубств - 470. Вже майже 1 тис. людей загинула від алкоголю та самогубств. На пожежах загинули 218 осіб. На дорогах за 4 місяці в аваріях загинули 163 людини. Потонули 89 осіб - майже стільки, скільки від різного роду хвороб, обтяжених Covid-19", - зауважив Лукашенко.

Але найголовніше, наголосив він,"кількість загиблих зменшується квартал до кварталу минулого року, квітень до квітня минулого року і так далі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

Прем'єр-міністр Норвегії підтвердив участь країни в Саміті миру

Рада має намір розвантажити Київський міський окружний адміністративний суд від накопичених судових справ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА