13:50 07.07.2018

Представник ОБСЄ закликав українських депутатів переглянути текст законопроекту, що дозволяє блокувати сайти

2 хв читати
Представник ОБСЄ закликав українських депутатів переглянути текст законопроекту, що дозволяє блокувати сайти

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір висловив занепокоєння щодо законопроекту "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері", що стосується блокування сайтів, з метою блокування російських кібератак, оскільки це може загрожувати вільному доступу до інформації в Інтернеті.

"Я закликаю законодавців серйозно переглянути текст законопроекту і збалансувати питання безпеки з правом громадян на свободу висловлювань і вільні ЗМІ", - процитовано А.Дезіра на сайті ОБСЄ.

В ОБСЄ зазначають, що цей законопроект, серед іншого, наділяє правоохоронні органи України додатковими повноваженнями у сфері блокування доступу до різних видів онлайнових інформаційних послуг.

"Хоча я поділяю проблеми національної безпеки України, проект закону має передбачати конкретні і чіткі заходи, спрямовані на захист принципів прозорості, пропорційності та необхідність уникати вживання надмірних заходів, що впливають на поширення онлайн-контенту в Україні", - сказав А.Дезір

Крім того, він зазначив, що в законопроекті відсутні положення, що забезпечують ефективний судовий нагляд і належний процес ухвалення рішень про блокування доступу до сайтів.

Представник ОБСЄ також відзначив занепокоєння громадських організацій в Україні щодо цього законопроекту і запропонував допомогу свого офісу в наданні юридичних рекомендацій та експертизи.

Як повідомлялося, 4 липня 2018 року Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони рекомендував народним депутатам ухвалити у першому читанні законопроект (№6688), що дозволяє тимчасово блокувати інформаційні ресурси.

Цей законопроект пропонує надати право СБУ забезпечувати за рішенням суду або в інших встановлених законом випадках блокування доступу до певного інформаційного ресурсу з використанням технічних засобів, що встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій.

Блокування доступу до інформресурсів буде ще одним видом санкцій. Також запропоновано створити єдиний реєстр виконання судових рішень та застосування санкцій у сфері телекомунікацій.

Згідно із законопроектом, порядок блокування інформаційних ресурсів встановлюватиме Кабінет Міністрів України.

Провайдерів телекомунікацій планують зобов'язати за власні гроші купувати і встановлювати технічні засоби, які визначить адміністрація Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації за погодженням з СБУ, і які необхідні для блокування доступу до інформаційних ресурсів, а також обмеження і припинення надання телекомунікаційних послуг.

Водночас Кримінальний кодекс України запропоновано доповнити новою статтею, відповідно до якої підставою для блокування інформаційного ресурсу і видалення з нього інформації за рішенням суду буде поширення через цей ресурс інформації, "з використанням якої відбуваються тяжкі та особливо тяжкі злочини".

Водночас 5 липня народні депутати відмовилися включити цей законопроект до порядку для його розгляду в першому читанні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА