Доступність посилання

ТОП новини

Герб Білорусі замінять на «менш войовничий», на ньому стане менше Росії


Чинний (зліва) і проєктний (справа) герби Білорусі
Чинний (зліва) і проєктний (справа) герби Білорусі

Міністерство юстиції Білорусі розробило поправки до закону про державні символи, які передбачають зміну національного герба, передає білоруська служба Радіо Свобода. За задумом авторів, новий герб повинен стати «менш войовничим», і на ньому буде менше Росії.

Над змінами, які в міністерстві називають «технічними», працювала геральдична рада при президенті. За твердженням міністра юстиції, зірка на теперішньому гербі носить «дещо войовничий характер». «Республіка Білорусь – миролюбна держава, яка зберігає нейтралітет, не розглядає агресію як спосіб своєї політики», – цитує міністерство білоруська служба Радіо Свобода.

Крім того, на гербі зміниться зображення земної кулі, випливає з проєкту, розміщеного на національному порталі правової інформації. Зараз на більшій частині герба зображена Росія, Фінляндія та скандинавські країни. У новій версії Білорусь опиниться в центрі, і велика частина зображення буде віддана європейським країнам.

Сучасний герб Білорусі був схвалений у результаті референдуму, ініційованого президентом Олександром Лукашенком, в 1995 році. До цього використовувався герб «Погоня», прийнятий у Великому князівстві Литовському. Зараз його продовжує використовувати частина опозиції.

XS
SM
MD
LG