23:12 22.04.2020

Термін дії ПСО для населення пропонується продовжити до 1 липня, для ТКЕ - на рік

2 хв читати
Термін дії ПСО для населення пропонується продовжити до 1 липня, для ТКЕ - на рік

Дію механізму публічних спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку природного газу може бути продовжено для населення до 1 липня, для підприємств теплокомуненерго - ще на один рік.

Проект відповідного рішення обговорюється нині в Міністерстві енергетики та захисту довкілля, повідомила в.о. глави відомства Ольга Буславець під час виступу в середу на онлайн-засіданні комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

"Що стосується ПСО щодо газу: цим питанням займаюся, воно вимагає негайного напрацювання. Завтра буде проведено нараду з усіма учасниками (представниками компаній, задіяних у реалізації механізму - ІФ) ... Нині є проект продовження терміну для населення до 1 липня цього року, для ТКЕ - ще на рік", - сказала вона.

Коментуючи необхідність прийняття такого рішення, Буславець зазначила, що нині залишається велика кількість домогосподарств, не оснащених засобами обліку газу. Крім того, на її думку, чинні норми споживання, за якими здійснюються нарахування платежів для об'єктів без лічильників, є заниженими.

Серед переліку пов'язаних з ринком газу важливих питань в.о. глави Мінекоенерго наголосила на необхідності прийняття закону про перехід на облік газу в енергетичних одиницях, а також пошуку рішень щодо врегулювання заборгованості підприємств ТКЕ за спожитий газ.

Раніше про необхідність продовження терміну ПСО заявляла також Асоціація газового ринку України. Так, під час онлайн-зустрічі, організованої 13 квітня Energy Club, глава асоціації Денис Сенектутов відзначав зокрема, що нині, залишається відкритим питання доступу газзбутів до ресурсу державного видобутку. Крім того, він акцентував увагу на відсутності на ринку газу постачальника "останньої надії" (за аналогією з ринком е / е - підприємство, яке б тимчасово поставляло ресурс споживачам, які не мають з яких-небудь причин свого постачальника), а також відсутність у побутових споживачів в умовах карантину реальної можливості для пошуку і зміни постачальника газу.

Як повідомлялося, в Україні з 1 жовтня 2015 року було скасовано державне регулювання цін на газ для всіх категорій споживачів, крім населення і ТКЕ. З цього часу "Нафтогаз" поставляє газ промисловим споживачам на ринкових умовах. Для населення і ТКЕ діє механізм ПСО, який з 1 травня 2020 року має перестати існувати в рамках узятих Україною на себе зобов'язань щодо лібералізації ринку поставок газу побутовим споживачам.

За час свого існування механізм ПСО неодноразово зазнавав змін. Останні з них (до урядової постанови №867) були внесені 24 січня 2020 року постановою Кабміну №17, згідно з якою основним індикатором при розрахунку ціни на природний газ у рамках спецзобов’язань є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1 до 22 числа розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Майже 100% дронів для ЗСУ розробляють в Україні, більшу частину в цьому секторі займає приватний бізнес

Україна експортувала морським коридором 50 млн т вантажів, відправивши 1737 суден - Мінвідновлення

"Укренерго" продовжило до кінця доби застосування лімітів енергоспоживання

Доходи загального фонду держбюджету в травні трохи знизилися до 151,6 млрд грн

Diia.City United закликала уряд прискорити запровадження е-бронювання та збільшити термін броні до 12 місяців

РФ завдала ударів по енергооб'єктах у п'яти областях, можливі зміни в обмеженні електропостачання - Міненерго

Націоналізовано активи компанії, пов'язаної з російським букмекером, на суму понад 1,8 млрд грн

Аграріям із чинною бронню на мобілізацію автоматично пролонговано її на 1 місяць

"Укренерго" запроваджує ліміти споживання на перший день літа з 18:00 до 23:00

"Укренерго" попереджає про ймовірне повернення до обмежень е/е через можливий дефіцит

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА