13 червня 2019, 19:38

ЄС і Батьківщина – протилежні підходи до формування списку

Як і очікувалось список Європейської Солідарності став чи не найкращим серед списків партій, бо поєднав і нові обличчя, і найбільш досвідчених політичних бійців.

Половина першої десятки – люди, які ніколи не були в Раді та ще й 40% жінок, як у європейських партіях. Але й "старі" підібрані такі, що з ними можна повертати і Крим, і Донбас: Андрій Парубій, Ірина Геращенко, Мустафа Джемільов...

Сьогодні ж оприлюднено повний список ЄС з тих 50 кандидатів, що мають твердий шанс потрапити до парламенту. І тут майже половина також нові обличчя. Поруч з досвідченими політиками за списками ЄС балотуються волонтери, ветерани і громадські діячі, що пройшли праймериз за допомогою однієї громадської організації.

Такий підхід зруйнував сумнівну монополію Слуги народу представляти нових політиків. Оновлення відповідає запиту суспільства, де очікують на нових людей.

За результатами праймериз до партійного списку увійшли відомі і безкомпромісні борці, що мають тверді патріотичні погляди і реальні справи в минулому. Ось лише деякі з них:

• Яна Зінкевич – волонтер і засновник організації "Госпітальєри"

• Ахтем Чийгоз – кримський татарин і справжній патріот України, який пройшов в'язницю за свої погляди в окупованому Криму.

• Михайло Забродський – легендарний командир 95 бригади, а тепер командувач ДШВ.

• Софія Федина – волонтер, співачка, кандидат політичних наук і політолог-міжнародник, яку називали голосом львівського євромайдану.

• Андрій Карпов – блогер, якого знають не лише в Україні, але і в Росії, де він розвинув справжню інформаційну війну, викриваючи російську агресію для простих росіян.

• Олексій Петров – ветеран, учасник боїв за Донбас з 2014 року...

• Динара Габібулаєва – лідер молодіжної організації ЄС, яка сміливо висловлює свої погляди на багатьох пікетах та акціях.

Втім, в Україні виявились і такі, хто запиту на оновлення не почули.

Мені здається, на відміну від ЄС, Батьківщина Тимошенко його ігнорує.

Бо ж до прохідної частини партійного списку Батьківщини не просто не включили нових. Навіть ті нові, яких із почестями ввели до списку партії у 2014 року, тепер або відсунуті подалі, або й зі списку викинуті взагалі.

У 2014 р Надія Савченко була N1, а тепер відсутня.

У 2014 р Ігор Луценко N3, тепер відсутній.

У 2014 р Альона Шкрум була N5, а тепер лише N22.

У 2014 р Вадим Івченко був N6, а тепер лише N24.

У 2014 р Іван Крулько мав N8, а тепер лише N12.

Але найбільше не повезло Олексію Рябчину, який у 2014 р був N9, а тепер лише N32.