14:39 14.11.2019

Поручитися за Писарука у справі VAB банку готові 14 осіб, серед яких члени правління НБУ та керівники бізнес-асоціацій

2 хв читати
Поручитися за Писарука у справі VAB банку готові 14 осіб, серед яких члени правління НБУ та керівники бізнес-асоціацій

Поручителями екс-першого заступника голови Національного банку України (НБУ) Олександра Писарука у справі про стабкредит VAB Банку готові виступити голова НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова, заступники Роман Борисенко, Дмитро Сологуб та Олег Чурій.

Як передає кореспондент "Інтерфакс-Україна", в переліку 14 осіб, готових стати поручителями, озвученому під час засідання Вищого антикорупційного суду з розгляду клопотання Спеціальної антикорупційної прокуратури (САП) про взяття Писарука під варту, - гендиректор інвесткомпанії Dragon Capital Томаш Фіала, директор Європейської Бізнес асоціації Анна Дерев'янко та президент Американської торговельної палати в Україні Андрій Гундер.

Поручитися за Писарука готові також екс-голова Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук, екс-голова "Київстару" Петро Чернишов, депутат Київради Сергій Гусовський, власниця компанії "Фармак" Філя Жебровська, голова правління банку "Авангард" Світлана Корчинська і колишній член правління VAB Банку Ірина Туровцева.

Як повідомлялося, детективи НАБУ 11-12 листопада повідомили про підозру Писаруку, Каленському, Шульзі, голові наглядової ради та заступнику голови правління VAB Банку, а також трьом посадовим особам приватних компаній, пов'язаних із власниками банку, в заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту VAB Банку на 1,2 млрд грн у жовтні 2014 року.

Правоохоронці зазначили, що проситимуть обрати запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави від 2,5 млн грн до 30 млн грн.

НБУ в листопаді 2014 року через 40 днів після надання стабкредиту визнав ВіЕйБі Банк (VAB банк, Київ) неплатоспроможним, а 20 березня 2015 року вирішив відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

За даними НБУ, на початок жовтня 2014 року VAB Банк за розміром активів посідав 16-те місце (23,97 млрд грн) серед 166 банків, що діяли в країні. Його власник бізнесмен Бахматюк, мажоритарій агрохолдингів "Укрлендфармінг" та "Авангард", неодноразово звертався до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і НБУ з пропозицією реструктуризувати борги, але Нацбанк відхилив його пропозиції та вимагає негайно стягнути заборгованість за кредитами рефінансування.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський заявив про наявність домовленостей із партнерами щодо додаткових систем ППО для України

Унаслідок ворожих ударів по Хотімлі одна людина загинула, двоє поранених

Російській армії не вдалося реалізувати їхню Харківську операцію - Зеленський після розмови з Сирським

Понад 110 зразків автотехніки допущено до експлуатації в ЗС України з березня 2022 року - Міноборони

Єрмак обговорив з міністром оборони Італії ситуацію на фронті

Кожен власник зруйнованого житла за кілька тижнів зможе подати заяву до Реєстру збитків

Масштабну пожежу в Харкові повністю загасили, жертв і постраждалих немає

Знаємо, що кібератаки будуть, будуємо надійну систему захисту Реєстру збитків - виконавчий директор

Одна з поранених унаслідок ворожого авіаудару по Хотімлі померла

Міноборони починає пряме контрактування зі світовими виробниками озброєння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА