Міжбанк: проти гривні зіграють кілька факторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: проти гривні зіграють кілька факторів

Валюта
1987
У вівторок інтрига на валютному ринку тільки посилиться.
З одного боку, свою лепту внесуть міжнародні події та їх наслідки. Клієнти і самі фінансисти вже “перетравили” новини про потенційне збільшення витрат США на подолання наслідків коронавірусу ще на $1 трлн і частково відіграли це вже як на світових майданчиках, так і на українському міжбанку. Євро впевнено закріпився вище ніж 1,17 долара, а золото періодично перевищує поріг в $1939 за тройську унцію. І лише вчорашнє просідання долара на українському міжбанку до 27,66 / 27,68 гривень до кінця сесії – не дозволило Євро піти до рівнів більше ніж 32,70 гривень і вище на нашому ринку. Але частина клієнтів, яких привабило вчорашнє ситуативне зниження курсу долара, сьогодні може вийти на ринок з купівлею американської валюти, що швидко змінить розклад попиту і пропозиції на торгах і зіграє проти гривні.
З іншого боку, суто місцеві фактори, які сьогодні позначаться на характері торгів і їх статистиці. В основному з них мотиваторами для нашого ринку будуть:
Основний період відшкодувань ПДВ експортерам. Отримуючи гривню від держави, експортери не будуть прагнути активно продавати валюту, що скоротить її пропозицію і традиційно спрацює проти нацвалюти;
Завершення звітного періоду. Бізнесу треба закривати свої операції на кінець місяця, що змусить вийти на ринок основну частину клієнтів і активізує обсяги операцій на міжбанку. Особливо в період з 28 по 30 липня, бо на останній день місяця великі компанії, як правило, не залишають великі суми угод, а вважають за краще їх проводити раніше – за 2-3 дні до кінця звітного періоду;
Сьогоднішній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Після консультацій з первинними дилерами чиновники залишили до розміщення тільки облігації в гривні на 140 і 336 днів, а також доларові – на 309 днів.
Нерезиденти активно цікавляться валютними облігаціями, а місцеві покупці (в основному держбанки) – як гривневими, так і доларовими. Якщо розміщення пройде вдало для чиновників, то значні обсяги аукціону позначаться на поведінці ресурсного і опосередковано валютного ринків. Finance.ua прогнозує розміщення валютних облігацій на суму не менше ніж $120-180 млн і не менше, ніж на 1,5-2 млрд – гривневих паперів.
Валютні ралі по парі євро/долар продовжаться і у вівторок. Євровалюта вже вчора перевищила психологічний поріг в 1,17 долара за євро і продовжує поступово дорожчати на світових ринках з метою в 1,18. Але активний приплив спекулятивного капіталу вже настільки “перегрів” котирування євровалюти, що найближчим часом може призвести до суттєвої корекції крос-курсу цієї пари. Все це буде позначатися і на курсі євро щодо гривні. Євро і сьогодні залишиться головним інструментом спекулятивного заробітку як у світі, так і в Україні.
Наближення закінчення місяця, аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП, поведінка і курсові завдання великих гравців – будуть головними драйверами для курсоутворення сьогодні.
НБУ доведеться знову періодично виходити з інтервенціями для згладжування курсових коливань, а його котирування будуть головним орієнтиром для міжбанку. Спекулянти попрацюють сьогодні як у форматі “в дві сторони”, так і будуть заробляти на різниці готівкового і безготівкового курсів і на стрибках курсу євро щодо гривні протягом сесії.
Котирування міжбанку за прогнозом Finance.ua, на 28 липня будуть перебувати в межах: долар – коридор 27,55 – 27,90 гривень, євро – коридор 32,20 – 32,86 гривень. Обсяги операцій на торгах будуть близько $210-240 млн при здійсненні до 670 угод.
А курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати в межах: долар – коридор котирувань купівель і продажів 27,40 – 27,95 гривень, євро – коридор котирувань купівель і продажів 31,90 – 32,80 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,66/ 27,68
Євро – 32,51 / 32,54
Російський рубль – 0,3854 / 0,3860
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас