RU
 

Кабмін підписав меморандум з тютюновими компаніями

Корреспондент.biz,  13 грудня 2019, 10:31
0
413
Кабмін підписав меморандум з тютюновими компаніями
Фото: Пресс-служба Минэкономики
Тимофій Милованов і представники тютюнових компаній

Перші досягнення від підписання меморандуму можна буде спостерігати вже через рік, вважають топ-менеджери тютюнової індустрії.

Кабінет міністрів підписав з виробниками тютюнових виробів меморандум про наміри для забезпечення стабільності на ринку тютюнових виробів. Про це напередодні ввечері повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

"Меморандум про наміри для забезпечення стабільності на ринку тютюнових виробів і підтримки конкурентного середовища для всіх учасників" підписали від уряду міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов і найбільші виробники тютюнових виробів, що працюють на території України", - йдеться в повідомленні.

Серед компаній-підписантів: British American Tobaco, Imperial Tobaco Ukraine, Japan Tobaco International, Philip Morris.

"Підписання нинішнього меморандуму - важливий крок для розвитку чесної конкуренції на ринку. Очікуємо, що завдяки підписаному документоуми створимо рівні правила гри на ринку, будемо протидіяти незаконній торгівлі та ухиленню від сплати податків", - зазначив міністр економіки Тимофій Милованов.

У меморандумі, зокрема, йдеться про наміри обговорення змін до методології адміністрування 5% податку з роздрібних продажів тютюнових виробів, розробки пропозицій щодо ліцензійних умов для здійснення оптової торгівлі тютюновими виробами, впровадження системи відстеження переміщення тютюнових виробів.

Найближчим часом спільно з представниками тютюнової індустрії буде створено робочу групу для вироблення інструментів реалізації положень меморандуму. При цьому представники тютюнової промисловості відзначили безперечний позитив від підписання меморандуму.

Так, за словами топ-менеджерів індустрії, перші досягнення від стратегічної і конструктивної позиції сторін можна буде спостерігати вже через рік. Йдеться про збільшення надходжень до бюджету і прогнозований розвиток тютюнової галузі.

Нагадаємо, 7 жовтня Верховна Рада прийняла законопроект №1049. Він зобов'язав виробників та імпортерів тютюнових виробів реалізувати свою продукцію суб'єктам оптової торгівлі за цінами, що не перевищує 80% встановленої максимальної роздрібної ціни з урахуванням ПДВ та акцизного збору, до 1 січня 2021 року. При цьому оптовики, які здійснюють реалізацію цієї продукції, повинні реалізувати продукцію суб'єктам роздрібної торгівлі тютюновими виробами за цінами, що не перевищує 87% максимальної роздрібної ціни на тютюнові вироби.

За порушення вимоги щодо ціни за реалізації продукції виробником передбачається штраф у вигляді 100% вартості реалізованої продукції, але щонайменше 200 тис. гривень, за реалізації оптовиком - щонайменше 100 тис. гривень.

Після цього тютюнові компанії заявили про виникнення ризику закриття своїх фабрик в Україні у зв'язку із законодавчим врегулюванням торгової націнки на сигарети. Це питання обговорювалося під час зустрічі президента Володимира Зеленського з представниками найбільших виробників тютюнових виробів у країні.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

ТЕГИ: УкраинаМинэкономикисигаретытабакКабмин Украиныправительствоправительство Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі
Загрузка...