Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Нові правила карантину наберуть чинності 6 квітня


Рекреаційні зони в Дніпрі закрили для прогулянок
Рекреаційні зони в Дніпрі закрили для прогулянок

У масках і з собаками: нові правила карантину

До 24 квітня в Україні заборонено з’являтися у громадських місцях без маски чи респіратора на обличчі, ходити групами більше від двох людей, а діти до 16 років повинні бути в супроводі дорослих – такі нові обмеження набувають чинності з 6 квітня.

Зокрема, Кабінет міністрів вимагає самоізолюватися не тільки від тих, хто має підозру на коронавірусну інфекцію або контактував із хворим, а й від людей, старших за 60 років. Якщо такі люди не мають нікого, хто може про них подбати, вони можуть відвідувати магазини та аптеки в радіусі 2 кілометрів від місця самоізоляції – але тільки в масках. Детальніше про це – читайте тут.

Статистика COVID-19 в Україні

Станом на вечір 3 квітня в Україні було зафіксовано 1072 випадки захворювання на COVID-19. Від інфекції померли 27 людей, 22 людини одужали.

Чи є правдивими офіційні дані щодо пандемії коронавірусу?

Статистика лякає. В усьому світі кількість підтверджених випадків коронавірусу з кожним днем збільшується. Станом на 3 квітня, кількість досягла понад 1 мільйон 76 тисяч випадків коронавірусу, згідно з даними Університету Джона Гопкінса. Але раптом реальні показники вищі?

Експерти кажуть, що дані дають нам не повну картину проблеми. Чому? Тестування або ж його відсутність – це головна причина, чому реальний масштаб пандемії невідомий. І, можливо, це не провина урядів. Багато інфікованих не мають симптомів, а отже вони не можуть претендувати на тестування.

Одеські лікарі записали «скандальне» відеозвернення – і президент їм відповів

Медики з відділення анестезіології Одеського обласного медичного центру записали відео, в якому повідомили, що лікарня не готова до хворих на коронавірус. Це вони зробили після того, як Національна служба здоров’я заявила про 300 інфекційних ліжко-місць у лікарні. Такий крок лікарів викликав неабиякий скандал у медичному та волонтерському середовищі.

Під час відеозвернення президент Зеленський пообіцяв, що медзаклад буде підсилено, а проблеми із постачанням туди захисних костюмів, респіраторів та іншого обладнання будуть вирішувати на рівні області. Він додав, що частину засобів захисту в лікарню вже доставили.

Експерти про поховання жертв коронавірусу

Коронавірус – не чума і не сибірка, померлі від нього після смерті перестають бути безпосереднім джерелом недуги. Адже йдеться про краплинну інфекцію, яку людина виділяє, поки дихає. Це зазначили Радіо Свобода експерти, коментуючи повідомлення з деяких держав про особливі заходи з тілами жертв вірусу. Існує ризик не від померлого, а від його речей і від його рідних, якщо вони хворими беруть участь у церемонії поховання. Тому слід бути обережними патологоанатомам, працівникам ритуальних служб і відвідувачам похорону. Але обов’язково замотувати покійника в поліетиленові пакети, неодмінно кремувати є перестраховкою, стверджують експерти. Достатньо спецобробки тіла, закритої труни, уникання скупчення людей на похороні та запобігання участі носіїв вірусу. Тим більше поховання жертв коронавірусу не несе загрози екології.

Коронавірус: що робити з одягом, продуктами, упаковкою та телефоном?

Щодня під час карантину виникають побутові питання про чистоту та безпечність одягу, упаковки чи продуктів. Що робити з готовою їжею, яку доставили? Чи з одягом, в якому прийшли додому? А зі взуттям? Відповідаємо на них коротко.

«Дженга», пісні та ютуб – як «вижити» з дітьми на карантині

Розпорядок дня, онлайн-навчання, спільні розваги і ніякого роздратування. Або битва за комп’ютер, ванну чи за стіл, неможливість зосередитися на роботі і брак терпіння. Як насправді проходить карантин у родинах із дітьми? Правда, як завжди, десь посередині. Іноді навіть із піснями. Радіо Свобода зібрало історії батьків, щоб зрозуміти, як тепер виглядає їхнє карантинне життя.

Одеські волонтери допомагають пенсіонеркам-одиначкам сидіти вдома

Медики давно попереджають, що у першу чергу вірус загрожує літнім людям, а також тим, хто має хронічні захворювання. Саме тому одеські волонтери знаходять у своєму районі пенсіонерок-одиначок і возять їм продукти й прості ліки. Нехай сидять вдома і не наражають себе на небезпеку, каже Радіо Свобода волонтерка. Щодня на гарячу лінію проєкту «Захисти бабусю» надходить до двох сотень дзвінків.

Попіклуйтесь про безпеку старших родичів і знайомих!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG