Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: У Мінську домовилися про підготовку до обміну утримуваними


Військові Збройних сил України неподалік міста Золоте-4, в зоні розведення сил та засобів, поблизу КПВВ Золоте
Військові Збройних сил України неподалік міста Золоте-4, в зоні розведення сил та засобів, поблизу КПВВ Золоте

Підготовка до обміну утримуваними

У столиці Білорусі Мінську Тристороння контактна група з урегулювання конфлікту на Донбасі домовилася почати підготовку до обміну утримуваними особами, повідомила у фейсбуці Дарка Оліфер, речниця голови української делегації в ТКГ Леоніда Кучми.

«Домовилися в найстисліші терміни провести роботу в двох паралельних напрямках: юридична очистка і підготовка до взаємного звільнення підтверджених осіб та подальше підтвердження утримуваних осіб», – написала Оліфер.

В угрупованні «ДНР» заявляють, що для «процесуальної очистки» їм необхідно близько місяця. За словами представників бойовиків, українська сторона попросила про шість тижнів.

За даними Оліфер, у гуманітарній підгрупі підтвердили місцеперебування 69 українців, яких Київ прагне звільнити з полону. Водночас у закладах української пенітенціарної служби перебуває 208 людей, яких запитують бойовики російських гібридних сил.

Крім того, сторони домовилися про нове безстрокове перемир'я з 21 липня.

MH17

17 липня минуло 5 років з часу катастрофи над зоною збройного протистояння на Донбасі малайзійського літака «Боїнг-777» рейсу MH17, в результаті якої загинули 298 людей.

Редакція російського видання «Новая газета» опублікувала звернення 10 сімей, які втратили 16 рідних під час збиття над Донбасом «Боїнга-777».

Родичі загиблих попросили російську владу «цілковито співпрацювати з розслідуванням», «визнати свою частину відповідальності в знищенні MH17» та «припинити лицемірно відпиратися, припинити сіяти брехню і обман».

А журналіст Радіо Свобода Крістофер Міллер в своїй статті згадує, як інтуїція, селянин і випалене поле допомогли знайти місце пуску ракети по MH17.

#ВибориБезБрехні

21 липня в Україні відбудуться дострокові парламентські вибори. Проєкт #ВибориБезБрехні знайшов неправду в словах кандидатів від партій «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність», «Голос» та «Батьківщина». Які саме слова не відповідали дійсності – читайте у матеріалі.

Професор Оксана Пахльовська про ситуацію в Україні

«Сьогодні у нас знову дві країни. Одна бореться з чумою, а друга смакує шаурмою. Одна в окопах, друга – на корпоративах» – такою бачить ситуацію в Україні відомий інтелектуал – культуролог і літературознавець Оксана Пахльовська, голова кафедри україністики Римського університету Sapienza. В розлогому інтерв’ю Радіо Свобода в Італії професор назвала Порошенка – драматичною, сильною й суперечливою постаттю, Зеленського – майбутнім героєм російського мультфільму для дорослих, а Вакарчука – свідомим демократом і новою надією для України. Оксана Пахльовська також констатувала проросійський реванш і припинення євроінтеграції, звертає увагу на необхідність консолідації проукраїнського лобі в Європі, на великий ресурс талановитих підприємців і каже, що вірить у перемогу смислів над сьогоднішнім безглуздям. Читайте інтерв’ю з Пахльовською за посиланням.

І на завершення коротко:

  • Серіал «Чорнобиль», знятий спільно телеканалами HBO і Sky, увійшов до трійки лідерів за кількістю номінацій американської телевізійної премії «Еммі» 2019 року.
  • Офіс президента України ініціював створення Ради з питань свободи слова при президентові України.
  • Лефортовський районний суд Москви ухвалив рішення про продовження терміну тримання під вартою всім 24 військовополоненим українським морякам.
  • Колишній міністр закордонних справ Румунії Мірча Джоане став заступником генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа.
  • Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (РВЄ/РС) закликало підтримуваних Росією бойовиків звільнити полоненого журналіста, автора Радіо Свобода Станіслава Асєєва.
  • Кабінет міністрів України схвалив стратегію популяризації української мови до 2030 року.

Популяризуйте державну мову!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG