21:26 20.09.2019

"Укроборонпром" може бути вбудований в конструкцію запропонованого прем'єром держхолдингу

3 хв читати
"Укроборонпром" може бути вбудований в конструкцію запропонованого прем'єром держхолдингу

Генеральний директор держконцерну "Укроборонпром" Айварас Абромавічус підтримує створення державного холдингу, який би об'єднав великі стратегічні державні компанії, і вважає за можливе вбудовування в його конструкцію "Укроборонпрому".

"Процес правильний. Буду підтримувати і прем'єра, і міністра економіки, якщо вони надалі рухатимуть цю ідею. Ми повинні створити такий холдинг", - сказав агентству "Інтерфакс-Україна" Абромавічус, який, обіймаючи посаду міністра економічного розвитку і торгівлі України в 2014- 2016 роках сам пропонував створити такий холдинг.

Він зазначив, що ця практика широко застосовується в країнах Скандинавії, Південно-Східної Азії і в цілому є світовим трендом.

"Найголовніша ідея державного холдингу - це те, що державні компанії повинні управлятися централізованим шляхом: більш професійно, з наймом людей з приватного сектора. Але, на жаль, не було тоді політичної волі. Як завжди, не могли домовитися, скільки компаній туди зайдуть, яким чином керівник обиратиметься", - зазначив екс-міністр.

Абромавічус підкреслив, що питання відбору керівництва такого держхолдингу, яке буде важливіше окремо взятих міністрів, є принциповим: "При неправильній політичній обстановці є великий ризик, що відразу передаємо все майно в руки якихось не дуже хороших людей".

Коментуючи дискусію, чи варто створювати один холдинг або кілька галузевих, екс-глава МЕРТ висловив думку, що зверху повинен бути один холдинг, а вже під ним можуть існувати якісь галузеві кластери, зокрема і "Укроборонпром". Він додав, що в держконцерні відсутня якась специфіка, згідно якої він не міг би стати частиною такого держхолдингу.

"Укроборонпром" повинен управлятися професійно і прозоро. Ми повинні працювати на модернізацію, на те, щоб поставляти якісне озброєння нашим ЗС. Тому тут ніяких особливих підходів не повинно бути", - заявив Абромавічус.

За його словами, зі 150 найбільших виробників озброєння в світі майже всі компанії є публічними.

Коментуючи дискусію про доцільність приватизації окремих великих держпідприємств або частки у держхолдингу, наприклад, через IPO, екс-міністр висловився на користь продажу окремих підприємств.

"Досі не створені умови внутрішнього ринку капіталу. Я вважаю, що потрібно зосередитися на приватизації об'єктів", - пояснив свою позицію Абромавічус.

На його думку, не варто також робити і окремий холдинг для міноритарних пакетів акцій держкомпаній, і окремий - для мажоритарних пакетів. "Тому що вся суть цього підходу - поліпшити корпоративне управління. Тому якщо ми створимо професійний менеджмент холдингової компанії мажоритарних часток, то, в принципі, немає ніякого сенсу передавати управління міноритарними пакетами якоїсь іноземної компанії", - вважає екс-глава МЕРТ.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Олексій Гончарук на першому інтерв'ю журналістам у кінці серпня заявив про плани нового Кабінету міністрів з виведення всіх держпідприємств і комунальних підприємств з ведення міністерств.

"Ми зараз думаємо над створенням державного холдингу, який вивів би всі ці ДП і КП з-під міністерств. Щоб у кожного міністра не було цих грон, що висять на балансі. З-під Кабміну це потрібно забрати, політики взагалі не повинні цим займатися. це повинен бути окремий менеджмент. І у нас є попередня домовленість з сильною особистістю, яка очолить процес створення цього холдингу", - сказав Гончарук. Він також заявив, що вважає за необхідне проведення так званої "великої приватизації".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА