16:46 27.11.2019

Депутати від "Слуги народу" пропонують жорсткі обмеження для фіз- і юросіб при купівлі землі

2 хв читати

Київ. 27 листопада. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Народні депутати від партії "Слуга народу" пропонують у законопроекті №2178-10 поправками до другого читання передбачити жорсткі обмеження для кола фізичних і юридичних осіб, які могли б купувати земельні ділянки після скасування мораторію.

"Ми пропонуємо, щоб українські юрособи могли купувати землю с/г призначення, тільки якщо видом їхньої діяльності буде с/г виробництво. Ми також пропонуємо визначити обмеження щодо набуття права власності на землю с/г призначення з державної та комунальної власності тільки особами, які зареєстровані або перебувають у межах конкретної області, де розташована ділянка", - сказав народний депутат Ігор Фріс на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

Цю норму пропонується застосовувати тільки до земель комунальної чи державної власності.

При цьому депутати пропонують встановити 10-річний мораторій для зміни цільового призначення цих ділянок, додав Фріс. "Ми вирішили, що доцільно дозволити змінювати цільове призначення с/г ділянок тільки громадянам і тільки для будівництва житлових будинків у межах, які дозволені для приватизації", - зазначив він.

При цьому народний депутат Юлія Яцик зазначила, що наполягатиме на ще більш жорстких обмеженнях. Її поправками на додаток до обмежень за місцем реєстрації пропонується дозволити купівлю с/г землі тільки громадянам, які мають освіту в аграрній галузі або стаж роботи в цій сфері.

Для юросіб вона пропонує такі обмеження: юрреєстрація за місцем розташування земельної ділянки, робота у сфері сільського господарства на цій території не менше трьох років і загальний обсяг робіт або с/г продукції - щонайменше 50% від валового товарообігу підприємства.

Депутати також озвучили пропозиції до другого читання щодо обмеження доступу іноземних громадян до ринку землі. Зокрема, вони пропонують зазначити в законі п'ятирічну заборону на відкриття ринку землі для іноземців незалежно від дати проведення референдуму та його результатів.

Нардепи також пропонують посилити обмеження з концентрації землі в одного власника.

"Попередня редакція закону містила процентні значення, які базувалися на граничній площі земель в рамках ОТГ... Але ці показники постійно змінюються... Тому вважаємо за необхідне встановити граничні площі земель в одних руках, зокрема через пов'язаних осіб: 100 га - у межах ОТГ, 300 га - в одній області, 600 га - у всій країні", - сказав Фріс.

"Обмежень у 200 тис. га в одних руках точно не повинно бути у фінальній версії закону", - наголосив нардеп від провладної більшості Олександр Дубінський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За два роки війни в Україні з'явилося понад 300 МВт домашніх і 90 МВт промислових СЕС - голова правління АСЕУ

"Кліар Енерджі" так і не вдалося повернути в мережу три ТЕС на біомасі 22 МВт через проблеми із сировиною - голова наглядової ради

В Україні до кінця 2024 р. за підтримки держави можна встановити до 500 МВт СЕС - голова правління АСЕУ

Українські експортери та Кабмін мають прискорити декарбонізацію з урахуванням вступу в дію в ЄС механізму CBAM з 2026 р

"Кліар Енерджі" до кінця року має намір встановити газопоршневу генерацію на 80 МВт - голова наглядової ради

Обов'язкове використання щонайменше 5% біопалива в автобензині принесе до бюджету понад $1 млрд щорічно - президент "МХП Еко Енерджі"

Свинарство має всі шанси повернутися до рекордних показників виробництва та вийти на експорт

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА