Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Москва чинить тиск і погрожує Вселенському патріарху – Порошенко


Вселенський патріарх Варфоломій I під час богослужіння у столиці Південної Кореї. Сеул, 6 грудня 2018 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час богослужіння у столиці Південної Кореї. Сеул, 6 грудня 2018 року

Онуфрій повернув до Стамбула лист від Вселенського патріарха

Голова Української православної церкви (Московського патріархату) митрополит Онуфрій повернув до Стамбула лист від Вселенського патріарха Варфоломія, в якому його закликали взяти участь в об’єднавчому соборі українських православних церков.

«Лист, в якому патріарх Варфоломій погрожує предстоятелю УПЦ ультиматумами і вимагає співслужити з розкольниками, блаженніший митрополит Онуфрій поклав назад у конверт і відправив у Стамбул за адресою відправника», – повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ (МП).

За цим же повідомленням, довідавшись про дії голови УПЦ (МП), кілька єпископів, отримавши запрошення від патріарха Варфоломія для участі в соборі, вчинили так само: відправили свої запрошення в Стамбул на Фанар.

А президент України Петро Порошенко написав у Facebook, що на адресу Вселенського патріарха Варфоломія надходять погрози з Росії. «Держава і президент свою справу зробили. І Його Всесвятість Варфоломій свою справу зробив. Можливо, навіть більше, ніж міг, враховуючи той шалений тиск і погрози, які сьогодні йому надходять з Москви», – зазначив Порошенко.

Мародерство у Парижі

135 людей були поранені внаслідок сутичок під час антиурядових протестів у Франції 8 грудня. Серед поранених – 17 поліцейських. Групи осіб у масках трощили вітрини, розбивали припарковані автомобілі, також серйозно постраждала Тріумфальна арка. Мерія Парижа вже оцінила загальні збитки від протестів у 3-4 мільйони євро. Але оскільки протести не вщухають, вартість збитків постійно зростає. У французькій столиці розпочалася хвиля мародерства та насильницького спротиву. То як Париж став столицею європейських мародерів? Та чи доречно порівнювати форми французького спротиву із українським Євромайданом?

Сімейні кімнати при лікарнях

Коли дитина хвора, батьки повинні бути поруч. Цю очевидну істину українська медицина поки що ігнорує. Мамам і татусям у лікарняній палаті немає місця. Так заведено ще від радянських часів. На конференції у Києві, що зібрала понад 100 педіатрів із 80 лікарень з усієї України, учасників попросили відповісти на запитання: що заважає залучати рідних дитини у лікувальний процес? Понад половина присутніх назвала саме цю причину: бракує місця у лікарнях. Створювати такі сімейні кімнати при лікарнях закликала українських педіатрів очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона пообіцяла медикам додаткові кошти на це від держави, а також порадила апелювати до меценатів.

Володимир В’ятрович про Брежнєва, Бандеру та звання Героя України

Соціологічна група «Рейтинг» оприлюднила дані дослідження про ставлення українців до різних історичних постатей. Найпопулярніші: Богдан Хмельницький, Михайло Грушевський та Іван Мазепа. А на четвертому місці опинився генеральний секретар ЦК КПРС Леонід Брежнєв, причому генсек виявився популярнішим за очільника ОУН Степана Бандеру. Про особливості української історичної пам’яті та політику національної пам’яті Радіо Свобода поговорило з директором Українського інституту національної пам’яті Володимиром В’ятровичем.

Борис Грінченко: радикал, вчитель, укладач словника української мови

Дев'ятого грудня минуло 155 років від дня народження Бориса Грінченка – письменника, укладача словника української мови, борця за українську незалежність та самобутність. Він вчителював на Луганщині за запрошенням Христини Алчевської, і за цей час створив кілька підручників для школярів східного регіону, щоб вони вивчали рідну мову. Сьогодні Алчевськ, де викладав Грінченко, опинився на окупованій території. Радіо Донбас.Реалії зібрало 11 найцікавіших фактів про Бориса Грінченка.

«Проти Лому немає прийому»

Український боксер Василь Ломаченко захистив свій титул чемпіона за версією WBA та додав пояс WBO. У бою проти пуерториканця Хосе Педрасу українець виявився сильнішим і за рішенням суддів переміг – 119:107, 117:109, 117:109. Уперше у своїй кар’єрі боксеру вдалося об’єднати чемпіонські пояси. Раніше Ломаченко кілька разів змінював свою вагову категорію, тому мав лише по одному чемпіонському поясу в кожній із них. Детальніше про «Лома» читайте у завершальному лінку на сьогодні.

Український боксер Василь Ломаченко (архівне фото)
Український боксер Василь Ломаченко (архівне фото)

Наполегливо працюйте й швидко наближайтесь до своєї мети!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG