Чи може роботодавець за власним бажанням звільнити працівницю під час декрету — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи може роботодавець за власним бажанням звільнити працівницю під час декрету

Особисті фінанси
2350
Жінки та особи, які доглядають за дітьми, мають чимало соціальних гарантій.
Про це нагадує Головне управління Держпраці у Львівській області.
“Якщо ви вагітні чи маєте дітей до трьох років, за законом ви не повинні працювати вночі, у надурочні години, вихідні чи їздити у відрядження. За необхідності вас мають перевести на більш легку і безпечну роботу, знизити норму виробітку зі збереженням середньої зарплати”, – ідеться в повідомленні.
Відпустка. Вагітним жінкам надається оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами на 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (70 днів у разі народження двох і більше дітей чи ускладнення під час пологів). Жінкам, віднесеним до 1−3 категорій постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів (90 − до пологів та 90 − після пологів).
“Ви можете взяти трирічну відпустку для догляду за дитиною. А потім за потреби подовжити її до досягнення дитиною шестирічного віку, але без збереження заробітної плати. Такі самі відпустки можуть взяти батько, бабуся, дідусь чи інші родичі, які фактично доглядають за дитиною”, – додають у Держпраці.
Стаж. Відпустка для догляду за дитиною зараховується до стажу роботи. У цей період ви можете працювати неповний робочий час або вдома.
Звільнення. Роботодавець не може з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів з дітьми віком до трьох років, одиноких матерів з дитиною віком до чотирнадцяти років або з дитиною з інвалідністю. Навіть при повній ліквідації підприємства вас мають працевлаштувати.

Довідка Finance.ua:

  • Якщо працівник відмовляється від використання щорічної відпустки, то роботодавець має право в межах, установлених графіком відпусток, без заяви працівника видати наказ про надання йому відпустки.
  • Кабінет Міністрів змінив порядок обчислення середньої зарплати, яка застосовується під час оплати відпустки чи компенсації за невикористані дні відпочинку. Віднині дія постанови поширюється і на найманих працівників фізичних-осіб підприємців.
  • У Верховній Раді України ухвалили законопроєкт, який дозволить зрівняти права чоловіків і жінок на декретну відпустку.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас