12:27 02.07.2020

Автор СЕРГІЙ БИКОВ

Чи дійсно щось загрожує курсу влади?

4 хв читати
Чи дійсно щось загрожує курсу влади?

Сергій Биков, Глава аналітичного центру "ІНПОЛІТ"

 

Більшість українців упевнені, що країна зможе впоратися з прийдешніми викликами – про це свідчать результати останнього опитування Центру Разумкова. Вірять у правильність дій влади 61% українців, а майже 17% вважають, що країна не впорається з сьогоднішніми проблемами. Такі дані вселяють віру в завтрашній день. Схвалення людей – це, напевно, ще більш важливий показник, аніж рейтинги партій або окремих політиків. Адже довіра до політиків дає нам обсяги фан-клубів, а не об’єктивний рівень підтримки дій.

Я не довіряю жодному політику. Повною мірою, як довіряю, наприклад, батькові. При цьому я підтримую окремі дії багатьох політиків, іноді з протилежних таборів. Для мене основне – що політик робить для країни, а не як говорить. Тому рівень "довіри" – це обсяг сьогоднішнього фан-клубу політика.

Так щодо свіжих даних Разумкова. Найбільше українці довіряють Президентові Володимиру Зеленському. Йому довіряє 41% українців. Слідом, з результатом 32,4%, йде спікер Дмитро Разумков. У трійку лідерів також потрапив Юрій Бойко, співголова ОПЗЖ, йому довіряють 22,4% виборців.

Важко не підтримувати ініціативу Президента Зеленського побудувати 6500 км доріг в Україні, видати 300% зарплат лікарям, які борються проти коронавірусу, або підвищити мінімальну зарплату. Але водночас, я з самого початку підтримував ініціативу Юлії Тимошенко зробити тимчасові слідчі комісії ВР справжнім слідчим органом парламенту. Також я ще в минулому скликанні підтримував ідею Олега Ляшка ухвалити закон "купуй українське – плати українцям", який стимулював би промисловість. Про кого я ще не сказав? А, точно! Євросолідарність! У них був гарний законопроєкт, який пропонував виплачувати медикам, які на роботі підхопили COVID, таку ж компенсацію, як поранені військові на Донбасі.

При цьому навіть найправильніші ініціативи, які я підтримую, не змусять мене цілком довіряти комусь із політиків.

Але рівень довіри, як ми вже визначили, – це вже точно не президентський доробок. І має до виборів дуже сумнівне відношення. Наш висновок підтверджує й опитування Центру Разумкова. За їхніми даними, лідерами президентських виборів, якщо такі відбудуться найближчої неділі, будуть Володимир Зеленський і Юрій Бойко. При цьому, Володимир Зеленський знову здобуде перемогу в таких виборах.

Серед усіх кандидатів в президенти, Володимира Зеленського підтримають в першому турі 34,6% – це на 4% більше, ніж його підтримали в першому турі торішніх виборів. На друге місце потрапляє Юрій Бойко з результатом 20% (рік тому за нього проголосували 11,6%). А ось п’ятий президент Петро Порошенко не потрапляє до другого туру – як не крути. За Порошенка готові проголосувати в першому турі 16,1% виборців. Це всього на 0,2% менше, ніж його підтримали минулого року.

Ми бачимо, що рейтинг Президента Зеленського продовжує зростати, не зважаючи на те, що його фан-клуб поступово звужується. З рейтингами парламентських партій історія ще більш показова.

На позачергових виборах в Раду перемогла партія "Слуга Народу". За неї тоді проголосували понад 43% виборців. Сьогодні їхній рейтинг знизився до 30%, але партія залишається найпопулярнішою в країні.

Крім "Слуги Народу", в парламент проходять ще три партії: ОПЗЖ (21,8%), "Європейська Солідарність" (15,7%) і "Батьківщина" (8,5%). Говорити про інші партії поки не доводиться. Ближче всіх до прохідного бар’єра перебуває партія Гриценка "Громадянська позиція", за яку готові голосувати 3,4% виборців.

Оскільки у нас вже ухвалили виборчий кодекс, наступні вибори точно відбудуться за пропорційною системою. Це означає, що вже сьогодні ми можемо моделювати, скільки б місць отримала та чи інша партія в Раді.

Якби вибори в парламент відбулися найближчої неділі, то "Слуга Народу" знову стала б найбільшою фракцією. Щоправда, у них було б уже не 248, а 184 мандати. А ось наростили б свої позиції всі інші партії. Найбільший приріст виявився б в ОПЗЖ, вони можуть отримати 125 місць у залі. На третьому місці за чисельністю виявилася б "Європейська Солідарність" з 90 мандатами. А четвірку замикала б "Батьківщина" з 51 парламентським штиком.

При такій конфігурації про монобільшість  не йдеться – самі бачите. Однак це відкриває широке поле для маневрів і найрізноманітніших коаліцій. Одне можна сказати з упевненістю – "Слуга Народу" стала б основною фракцією коаліції. Без неї сформувати більшість просто неможливо. Є один виняток: "Слуга Народу" може опинитися в парламентській меншості тільки в разі, якщо ОПЗЖ об’єднається з "Європейською Солідарністю", але за таку коаліцію виборці розірвуть і партію Порошенка, і партію Бойка.

Коли ми моделюємо новий парламент, то дуже часто забуваємо, що розпустити Раду – це право, а не обов’язок Президента. І зробити він це може лише в трьох випадках:

1) парламент не сформував більшість за 60 днів і не призначив уряд;

2) в "більшості" менш як 226 нардепів;

3) парламент не працює 30 днів поспіль протягом однієї сесії.

Все, більше немає можливостей розпустити парламент. Та, як вже було сказано, розпустити Раду – це право, а не обов’язок президента. Тож чекаємо завершення конституційної реформи, а потім зможемо обговорити перезапуск Ради.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

Оновлений сайт “Прихисток” - що змінилося для користувачів

МИХАЙЛО ФЕДОРОВ

Без зелених стін, червоної підлоги й радянського минулого. Якими будуть українські школи після архітектурної трансформації?

СУСАННА КАРАХАНЯН

Інклюзія як головний тренд: про що говорили під час Українського будівельного конгресу

РОСТИСЛАВ КРАВЕЦЬ

Мобілізація та військовий облік повністю перекладені на громадян, що варто знати про свої права

ВАЛЕРІЙ ТАРАСЮК

Впровадження REMIT сприятиме розвитку українських енергоринків і залученню інвестицій

ВАЛЕРІЙ КЛОЧОК

Мільярди до бюджету чи фіговий листок від бізнесу? Що отримає влада

ЄВГЕНІЯ РЯБЕКА

Оновлення даних військовозобов'язаними - передумова демобілізації військових на фронті

МИХАЙЛО МЕДКО

25% компенсації вартості сільгосптехніки: як держава допомагає аграріям оновити свій парк техніки

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Ворогів не треба, якщо є такі помилки

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Як перемогти в Києві нестерпну спеку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА