НБУ змінив правила розрахунку нормативу ліквідності LCR — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ змінив правила розрахунку нормативу ліквідності LCR

Валюта
384
Національний банк переглянув правила розрахунку високоліквідних активів в іноземній валюті.
«Національний банк підтримав ініціативу НАБУ і ухвалив рішення надати банкам можливість тимчасово – до 1 січня 2021 року – враховувати у складі високоліквідних активів для розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR) залишки на ностро-рахунках в іноземній валюті, відкритих в банках України, але за умови, що банк, в якому відкрито кореспондентський рахунок, виконує норматив ліквідності», – заявили в прес-службі Незалежної асоціації банків України.
Нацбанк 30 жовтня своїм рішенням № 732-рш вніс зміни в Методику розрахунку LCR, згідно з якими банкам дозволили тимчасово (до 1.01.2021) включати у високоліквідні активи в іноземній валюті кошти на кореспондентських рахунках в іноземній валюті в інших банках України, які виконують коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) за всіма видами валют (LCR_ВВ) і в іноземній валюті (LCR_ИВ) і не віднесені до категорії неплатоспроможних.
«Згідно з постановою правління НБУ від 30.10.2018 № 114, банки з 31.12.2018 будуть розраховувати коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) як обов’язковий норматив ліквідності (за формулою середньоарифметичної величини, виходячи із значень LCR_ВВ/LCR_ИВ за останні 30 календарних днів)», – йдеться в листі НБУ на ім’я НАБУ, АУБ та українських банків від 16 листопада.
НБУ повідомив, що з січня 2019 року почне публікацію інформації про дотримання LCR в розрізі банків. “Банкам буде доступна інформація про виконання іншими банками нормативу LCR”, – підкреслили в асоціації.
До цієї дати банки мають право включати у високоліквідні активи кошти на кореспондентських рахунках в іноземній валюті в інших банках України, без урахування інформації про дотримання такими банками LCR.
Раніше банки, які не мали відкритих кореспондентських рахунків в іноземній валюті в банках з інвестиційним класом, не враховували частину активів, які за своєю природою є високоліквідними, в розрахунку LCR.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас