Доступність посилання

ТОП новини

Вибух і пожежа на двох танкерах біля берегів окупованого Криму. Все, що відомо


Пожежа на танкері біля берегів Криму, 21 січня 2019 року
Пожежа на танкері біля берегів Криму, 21 січня 2019 року

В результаті вибуху і пожежі на двох танкерах «Маестро» і «Канді», що сталися 21 січня​ біля берегів окупованого Росією українського Криму, загинули 14 осіб. Про це повідомляє спецпроект Радіо Свобода «Крим.Реалії», посилаючись на дані морського порталу FleetMoon та повідомлення призначеної Кремлем влади окупованого півострова. Крім того, ЗМІ повідомляють про 12 врятованих. Ще доля п'яти невідома, пише FleetMoon.

«За уточненими даними, які прийшли з борту рятувального судна, що перебуває на місці проведення операції: 12 осіб врятовані живими на цей момент і 11 тіл загиблих підняли на борт», – цитує близьке до підконтрольного Росії уряду окупованого півострова видання «Крыминформ» Росморрічфлот.​

Як пише ​видання з посиланням на підконтрольний Росії «Кримський центр медицини катастроф та швидкої медичної допомоги», 12 постраждалих моряків будуть доправлені в медустанови окупованої Керчі.

Зараз на сайті Росморрічфлоту відсутня інформація про загиблих, врятованих і розшукуваних у результаті пожежі на двох танкерах.

Слідчий комітет Росії за фактом загибелі людей в результаті пожежі на танкерах біля берегів окупованого Росією українського Криму порушив кримінальну справу за статтею «заподіяння смерті з необережності двом та більше особам».​

За інформацією ЗМІ, вибух і пожежа сталися на двох танкерах «Маестро» і «Канді», що йшли під прапором Танзанії, під час перевалки палива з одного судна на інше. Танкер «Маестро» йшов до російського Темрюка, на його борту перебували 14 осіб – громадяни Туреччини та Індії. На борту танкера «Канді» перебували 17 осіб – також громадяни Туреччини та Індії.

Чиї танкери

За словами українського журналіста Андрія Клименка, танкери належать турецькій компанії Milenyum Denizcilik Gemi, що перебуває в «сирійському списку санкцій США».

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій України повідомляє, що судна «Маестро» і «Канді»були задіяні в незаконному перевезенні скрапленого газу в Сирію.

У прес-службі українського міністерство зазначають, що на згорілих судах не працювала система AIS (Automatic Identification System), щоб уникнути відповідальності з боку українського законодавства і не потрапити в список компаній-порушників, до яких можуть застосовуватися міжнародно-правові санкції.

«Росія заохочує масові відключення судами системи AIS, а наведений приклад ще раз демонструє, як Росія нехтує нормами міжнародного права. Цього разу аварія призвела до страшних наслідків – смерті людей», – заявили в МінТОТ.

У міністерстві відзначили, що система AIS дозволяє своєчасно реагувати на аварії суден і надавати допомогу постраждалим, відстежувати порушення руху суден і незаконного перетину кордонів.

За даними відомства, згорілі танкери залучалися до поставок газу, видобутого як з української шельфу, так і з інших країн. Зазначені судна раніше заходили в закриті порти анексованого Криму.

З липня 2014 року уряд України офіційно припинив функціонування всіх портів анексованого Росією півострова, гавані Криму закриті для міжнародного судноплавства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG