Доступність посилання

ТОП новини

Спецпредставник ОБСЄ: деталі нового обміну на Донбасі погоджені


Обмін відбудеться «у визначений час перед православним Великоднем», який відзначають 19 квітня, повідомила Гайді Ґрау
Обмін відбудеться «у визначений час перед православним Великоднем», який відзначають 19 квітня, повідомила Гайді Ґрау

Робоча група Тристоронньої контактної групи з гуманітарних питань погодила деталі нового обміну утримуваними особами, повідомила спецпредставник ОБСЄ у ТКГ Гайді Ґрау.

«Відповідно до домовленості, досягнутої Тристоронньою контактною групою за участю представників окремих районів Донецької та Луганської областей України, робоча група ТКГ із гуманітарних питань погодила сьогодні (14 квітня – ред.) деталі взаємного звільнення й обміну утримуваних осіб, пов'язаних із конфліктом на сході України», – йдеться в заяві Грау, оприлюдненій ввечері 14 квітня.

Вона додала, що обмін відбудеться «у визначений час перед православним Великоднем», який відзначають 19 квітня.

8 квітня Київ та російські гібридні сили під час відеоконференції Тристоронньої контактної групи (ТКГ) домовилися, що обмін полоненими, з одного боку, та засудженими за злочини проти цілісності України, з іншого, відбудеться не пізніше Великодня, 19 квітня.

Представник угрупування «ЛНР» у ТКГ Ольга Кобцева уточнила, що обмін запланований на 17 квітня. За її словами, ОРЛО мають повернути на мирну частину України 11 полонених. Київ, у свою чергу, – передати бойовикам «ЛНР» 8 людей.

Угрупування «ДНР» та його так звана омбудсмен Дар’я Морозова, тим часом, заявили, що повернуть Києву 8 осіб, а 10 заберуть. Відтак, сторони готуються до обміну утримуваними у форматі «19 на 18».

Останній обмін утримуваними між Україною й угрупованнями «ЛДНР» відбувся 29 грудня 2019 року. З території ОРДЛО був звільнений 81 українець: 76 із них повернулися на підконтрольну українському уряду територію, ще п’ятеро вирішили залишитися на території, що контролюється російськими гібридними силами. Із 76 звільнених: 12 – тепер уже колишні військовополонені, 64 – цивільні. Протилежній стороні передали 124 особи.

XS
SM
MD
LG