21:41 28.10.2020

Українські автовласники у 2019 році "зекономили на штрафах", оформляючи європротоколи, понад 16 млн грн

3 хв читати
Українські автовласники у 2019 році "зекономили на штрафах", оформляючи європротоколи, понад 16 млн грн

Українські автовласники у 2019 році "зекономили на штрафах", оформляючи європротоколи, загалом понад 16 млн грн, повідомляється у прес-релізі Моторного (транспортного) страхового бюро України.

При цьому аналіз структури всіх виплат за ОСЦПВ за підсумками минулого року і першого півріччя поточного показав, що лише 7-8% виплат загальної кількості перевищують 50 тис. грн, 90% виплат за європротоколом становлять менше ніж 30 тис. грн.

МТСБУ зазначає, що за останні декілька років українські автовласники оцінили зручність користування європротоколом. Якщо 2015 року із його допомогою було оформлено всього 12,5 тис. страхових випадків, то у 2019 році - вже 47,5 тис., їхня частка у загальній кількості виплат, здійснених за ОСЦПВ, зросла з 13% у 2015 році до 34% у 2019 році.

"Однак, третина ДТП, оформлених європротоколом, це мало, ми можемо і маємо досягти цифр у 50-70%", - наголошується в повідомленні.

Крім того, використання європротоколу приносить суттєву користь: веде до зниження кількості дорожніх заторів, дає економію часу кожного учасника дорожнього руху, а також державних коштів, що йдуть на адміністрування роботи поліції та судів при "звичайному" способі оформлення ДТП, наголошується у повідомленні.

У прес-релізі наголошується на тому, що проблема дорожніх заторів у великих українських містах стає все гострішою: автомобілісти і пасажири щодня переконуються в цьому на власному досвіді.

Нідерландська компанія TomTom за підсумками минулого року склала рейтинг Traffic Index-2019. Столиця нашої країни з населенням майже 4 млн осіб посіла за складністю та силою заторів 12-те місце у світі і третє - в Європі. В Європі лише такі мегаполіси як Москва і Стамбул, із населенням, значно більшим за 10 млн осіб, мають проблемніший дорожній трафік.

До ТОП-30 міст світу із наймасштабнішими заторами (і до європейського ТОП-15) потрапили ще два великих міста України: на 18-му місці Одеса з населенням майже 1 млн осіб, на 29-му - Харків (населення майже 1,4 млн осіб). Дніпро, ще одне місто-мільйонник, посідає у світовому рейтингу 47-ме місце.

Згідно з даними тієї самої компанії, жителі Києва в середньому витрачають на 46% більше часу в дорозі через затори, порівняно з тим, який потрібен на пересування при нормальному трафіку. У години пік ця затримка стає майже двократною.

На думку багатьох водіїв, навіть карантин і спад економічної активності не вплинули на інтенсивність заторів у великих містах України.

Як повідомлялося, європротокол - це спрощений спосіб оформлення ДТП без участі поліції. Це спеціальний бланк європейського зразка, який заповнюють водії-учасники ДТП на місці аварії. Цей документ є підставою для оформлення події у страховій компанії і подальшої виплати страхового відшкодування за ОСЦПВ постраждалій стороні.

Бланк європротоколу зобов'язана видати страхова компанія, з якою автовласник підписує договір ОСЦПВ. Основними умовами використання європротоколу є: участь у ДТП бере не більше двох транспортних засобів, обидва водії мають чинні поліси ОСЦПВ, у них відсутні ознаки алкогольного або наркотичного сп'яніння. Учасники ДТП згодні з визначенням обставин аварії. У ДТП немає загиблих або травмованих людей.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА