Доступність посилання

ТОП новини

Карантин в Україні: хто, де і як реагує на потенційну загрозу


Уряд заборонив заняття в освітніх закладах до 3 квітня (на фото: під час карантину в лютому 2016 року, Вінниця)
Уряд заборонив заняття в освітніх закладах до 3 квітня (на фото: під час карантину в лютому 2016 року, Вінниця)

Кабінет міністрів заборонив навчання та масові заходи на всій території України на три тижні, щоб уникнути поширення захворювання COVID-19, спричинене коронавірусом SARS-CoV-2. Переважно обласні адміністрації задекларували виконання вимог уряду. Але в деяких випадках запровадження карантину на місцях затягнулося або ж не планується в повному обсязі. І поки в Києві кінотеатри скасовують сеанси, в окремих містах не планують закривати дитячі садочки.

11 березня уряд оприлюднив перелік заходів, якими планує запобігти поширенню захворювання COVID-19.

«Краще починати діяти трохи раніше або вчасно, ніж запізнитись», – прокоментував рішення прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Поміж іншого Кабмін заборонив:

  • навчання в усіх закладах освіти
  • проведення заходів для понад 200 осіб (окрім тих, які забезпечують роботу державної влади та місцевого самоврядування)
  • присутність глядачів на спортивних змаганнях

Більшість областей поширили вказівки уряду чи заявили про початок карантину на виконання їх, але в деяких ОДА пішли далі. На Волині, наприклад, місцеві чиновники радять керівникам освітніх закладів обмежити проведення нарад, перевірок, експертиз та перевести частину працівників на дистанційний режим роботи.

Закарпатська обласна державна адміністрація не тільки запровадила карантин, а й відклала всі спортивні змагання, які ще не були заплановані. Місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій постановила посилити дезінфекцію у місцях скупчення людей та заборонила відвідувати хворих у медичних закладах.

Читайте також: У Чехії запровадили надзвичайний стан через коронавірус​

У Запорізькій області, як повідомив заступник голови ОДА Іван Федоров, одну людину госпіталізували з підозрою на коронавірус. Результатів аналізів чекають з Києва до кінця поточної доби. Облдержадміністрація запровадила передбачені постановою уряду запобіжні заходи.

А в Києві мер столиці Віталій Кличко анонсував обмеження роботи розважальних закладів попередньо до кінця березня.

«Обмежуємо проведення масових заходів у столиці. Це стосується і концертів, конференцій, інших заходів. Кінотеатри скасують сеанси. Закритими будуть і розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах. У торгових центрах – посилений контроль, там чергуватимуть санітарні лікарі», – анонсував він.​

І дійсно, низка столичних кінотеатрів вже скасувала сеанси на найближчі тижні.

Деякі кінотеатри Києва повідомляють про скасування сеансів
Деякі кінотеатри Києва повідомляють про скасування сеансів

Єдиний підтверджений випадок захворювання в Україні зафіксували в Чернівецькій області. 10 березня керівництво області повідомило, що стан хворого стабільний, хоча чоловік ще має слабкість і помірно високу температуру. Карантин у цій області почався з новини про скасування запланованої акції з масового висадження дерев.

«Особливі» міста

Водночас у кількох містах заявили про те, що дитячі садочки закривати не будуть. Наприклад, у Вінниці пообіцяли запровадити для дошкільних закладів «особливий режим», в Запоріжжі також анонсують посилені заходи безпеки.

У Херсоні початок карантину затримався на день. Як стало відомо Радіо Свобода від співробітників місцевих шкіл, у деяких із них карантин з 12 березня не оголошували, бо чекали на офіційні вказівки від місцевої влади. Після отримання листів заняття планують зупинити з наступного дня.

Читайте також: Перша смерть через коронавірус у сусідній Польщі – померла 57-річна жінка​

При цьому Херсонська обласна державна адміністрація не тільки повідомила про виконання рішення уряду щодо карантину, а й розглядає питання про обмеження закордонних рейсів місцевого аеропорту «Херсон».

Миколаївська ОДА, окрім рішення про початок карантину, рекомендує підприємцям щодня перевіряти температуру в працівників, за змоги перевести їх на дистанційний режим роботи та дезінфікувати приміщення.

Мер Харкова Геннадій Кернес 11 березня заявив, що школи в місті не зупинятимуть роботу, адже, за його словами, батькам немає з ким залишити дітей.

«Але якщо хтось вважає, що для його дитини краще найближчий час пересидіти вдома – керівництво шкіл не буде проти», – запевнив він і анонсував, що діти, які відвідуватимуть заняття, перебуватимуть в одному класі протягом дня.

Водночас, як стало відомо Радіо Свобода, в одній із місцевих спеціальних шкіл-інтернатів карантин починається з понеділка – дітей, які зазвичай мешкають у школі протягом тижня, забрали додому батьки.

У Харківській обласній державній адміністрації відреагували на слова міського голови, заявивши, що це рішення адміністрація міста перегляне.

«Від керівників департаментів освіти та охорони здоров’я Харківської міської ради я отримав відповідь, що це питання буде переглянуто, оскільки їх рішення приймалося до того, як постанова Кабінету міністрів була оприлюднена. Тому ми сподіваємося, що на мої зауваження Харківська міська рада зважить та прийме рішення, яке відповідатиме цій постанові», – цитує пресслужба голову ХОДА Олексія Кучера.

По-своєму до запровадження карантину підійшов і міський голова Одеси Геннадій Труханов. Він повідомив, що його запроваджують попередньо на три тижні через «різке підвищення рівня захворюваності одеських школярів на ГРВІ та грип».

«Якщо після закінчення двох тижнів ситуація поліпшиться, то на третій тиждень карантин продовжувати не будемо. По садочках – закриваємо на карантин ті дошкільні заклади, де понад 20% хворих. Тим не менш, на даний період радимо батькам обмежити відвідування дитячих садків здоровими дітьми», – заявив він.

За даними пресслужби Одеської ОДА, в місцевій інфекційній лікарні наявні 20 боксів на 65 місць, ще п’ять лікарень у місті можуть прийняти хворих. Додаткову базу за потреби зможуть розгорнути в Ізмаїлі.

Вищі навчальні заклади по всій країні – від Донецького національного університету імені Василя Стуса у Вінниці до Східноєвропейського національного університету імені Лесі України в Луцьку – також заявили про початок карантину.

Згідно з Кримінальним кодексом України, порушення правил та норм щодо запобігання епідемічним та інфекційним захворюванням карається штрафом або арештом до шести місяців. В разі загибелі людей чи інших тяжких наслідків покарання може сягнути від п’яти до восьми років ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG