RU
 

Швейцарія розширила санкції проти Росії

BBC Україна,  5 серпня 2014, 14:34
0
180
Швейцарія розширила санкції проти Росії

Швейцарія додала до "чорного списку" 26 осіб та 18 компаній у зв'язку з ескалацією конфлікту на сході України.

Швейцарія розширила список російських і українських громадян, які не зможуть займатися в країні фінансовою діяльністю. До "чорного списку" потрапили ще 26 осіб і 18 організацій.

Цей список ідентичний до європейського, який раніше ухвалили у зв'язку з ескалацією конфлікту на сході України та анексією Криму.

Швейцарія вирішила піти на такий крок слідом за ЄС, аби країну не використовували для уникнення європейських санкцій.

Без власних санкцій

У списку європейських санкцій зараз 87 осіб і 20 компаній. Зокрема, такі російські посадовці як директор ФСБ Олександр Бортніков, голова Служби зовнішньої розвідки Михайло Фрадков, члени Ради безпеки Микола Патрушев, Борис Гризлов і Рашид Нургалієв, голова Чечні Рамзан Кадиров, генерал ФСБ Сергій Бесіда, депутат Держдуми Михайло Дегтярьов, губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов. Окрім того, до "чорного списку" потрапили керівники самопроголошених Луганської та Донецької "народних республік".

Після анексії Криму, у березні влада Швейцарії вирішила не застосовувати власних санкцій через українську кризу, а минулого тижня міністр економіки Йоханн Шнайдер-Амманн висловився проти введення санкцій щодо Росії.

Однак урядовці вирішили не перетворювати Швейцарію в місце, де росіяни і російські компанії зможуть ховатись від європейських заборон.

Людям з "чорного списку" ЄС забороняється мати ділові відносини з швейцарськими фінансовими посередниками. Це, на думку політиків, має запобігти переведенню грошей з Євросоюзу до Швейцарії.

Хоча Швейцарія не запроваджувала власних санкції, деякі заходи ЄС щодо Росії діятимуть на території країни, оскільки вона є членом Шенгенської угоди.

Не псувати відносини

Швейцарія є центром приватного банківського обслуговування, а також це великий ринок торгівлі сировиною. Багато заможних росіян зберігають гроші в швейцарських банках, тому країна не поспішала псувати торговельні та ділові відносини з Москвою.

За даними швейцарської влади, приблизно 75% російської нафти реалізується в Женеві.

А загальна сума вкладів росіян в швейцарських банках на 2012 рік, за даними Національного банку Швейцарії, становила 15,2 млрд доларів.

Наприкінці липня лідери країн Євросоюзу погодилися ввести новий пакет санкцій проти Росії у відповідь на політику Кремля щодо України.

Санкції вперше поширюються на російську нафтову індустрію, фінансовий, оборонний і технологічний сектори. Попередні заходи були направлені проти окремих політиків і підприємців, а також компаній.

В оновлений "чорний список" ЄС, зокрема, потрапили акціонери банку "Росія" Юрій Ковальчук і Микола Шамалов і бізнесмен Аркадій Ротенберг. Їм забороняється в'їзд до європейських країн, їх активи на території ЄС мають бути заморожені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі