10:33 15.07.2020

Мовний омбудсмен закликає депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського про мову навчання в школах

2 хв читати
Мовний омбудсмен закликає депутатів не підтримувати і зняти з розгляду законопроект Бужанського про мову навчання в школах

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремень закликає депутатів Верховної Ради не підтримувати і зняти з розгляду законопроект №2362 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо навчання державною мовою в закладах освіти" авторства народного депутата від "Слуги народу" Максима Бужанського.

"Звертаюся до народних депутатів України із закликом не підтримувати і зняти з розгляду проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти"(№2362). Цей законопроект, внесений народним депутатом України М.Бужанським, передбачає істотні зміни до освітнього і мовного законодавства, спрямовані на звуження сфери застосування української мови в освітньому процесі", - написав Кремень на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Зокрема, він виступив проти зриву переходу на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, відклавши цей перехід до 2023 року, оскільки, на його думку, Міністерство освіти і науки протягом трьох років здійснило всю необхідну роботу з підготовки вчителів, підручників, методичних матеріалів для того, щоб з 1 вересня діти могли здобувати якісну освіту українською мовою.

"По-друге, проект дозволяє і після 2023 року викладати 40-60% предметів російською мовою в 5-11 класах з навчанням мовою меншин (згідно з чинним законодавством - 20%). По-третє, у всіх школах України можна буде викладати "один або декілька предметів", у тому числі, російською мовою", - додав омбудсмен.

Також Кремень наголосив, що твердження, що цей законопроект спрямований на захист порушених конституційних прав російського чи інших національних меншин, не відповідають дійсності.

"Звістка про намір Верховної Ради розглянути законопроект №2362 на пленарному засіданні вже викликала суспільну реакцію і протести, ігнорування яких може призвести до непередбачуваних наслідків", - констатував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

Порошенко привіз техніку підрозділам ППО та військової авіації

Можлива загибель Раїсі може мати серйозні наслідки для Ірану, вважають в Інституті вивчення війни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА